Četvrtak, 01.02.2001.

15:05

JUGOSLAVIJA PRIDRUZENI CLAN VENECIJANSKE KOMISIJE

Izvor: B92

Default images
Posle dodeljivanja statusa specijalnog gosta delegaciji Skupstine SR Jugoslavije, pocetkom januara, Komitet ministara (na nivou zamenika) doneo je, poslednjeg dana januara, jos jednu odluku, koja oznacava da je SR Jugoslavija krenula putem koji vodi u clanstvo Saveta Evrope. Dodeljivanjem SR Jugoslaviji statusa pridruzenog clana u tzv. Venecijanskoj komisiji, ucinjen je prvi korak ka ekspertskoj analizi jugoslovenskog pozitivnog zakonodavstva i utvrdjivanju puteva i nacina da se ono saobrazi evropskim standardima i resenjima, javlja SENSE.

Koliko god odluka o pridruzenom clanstvu u Venecijanskoj komisiji bila, sama po sebi, rutinskog karaktera, ona otvara konkretnu i prakticnu mogucnost da se sva zainteresovana tela i organi Saveta Evrope, ali i sama jugoslovenska vlada, obrate Komisiji za misljenje o nekom pravnom problemu u SR Jugoslaviji, odnosno za pomoc da se neki problem otkloni ili resi. "Sad je na potezu jugoslovenska vlada koja treba da imenuje zvanicnog predstavnika SR Jugoslavije u Venecijanskoj komisiji". ", rekao je u razgovoru za SENSE visoki funkcioner u Direktoratu za pravne poslove Hristos Diakomopulos. On, kao i vecina u Komisiji, ocekuje da ce to biti dr Vojin Dimitrijevic, koji je vec ucestvovao u radu Vencijanske komisije i ostavio na sve njene clanove veoma dobar utisak. Dimitrijevicevo ucesce u radu Komisije, u svojstvu pridruzenog clana, moglo bi da pocne vec na prvom radnom sastanku, zakazanom za od 7-10. marta u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: