Četvrtak, 01.02.2001.

18:25

IVKOVIC: NEMA GOVORA O NEZAVISNMO SUDSTVU

Izvor: B92

Default images
Predstavnici poslanickog kluba SPS ostro su u cetvrtak negodovali zbog nacina na koji su na jucerasnjoj sednici Odbora za pravosudje Skupstine Srbije doneti predlozi za razresenje funkcija predsednika Okruznog i Prvog, Drugog, Treceg i Cetvrtog opstinskog suda. Kako prenosi Radio B92, donosenje tih predloga, kao i predloga za ukidanje odluka kojima je sa sudijskih funkcija razreseno 16 sudija u decembru 1999. i junu 2000. godine, poslanicki klub SPS ocenjuje kao "protivpravno". Optuzujuci novu vlast za politicki teror i politicki rasizam, visoki funkcioner SPS Branislav Ivkovic je rekao da nema govora o nezavisnoj Sluzbi drzavne bezbednosti, kada se, kako je rekao, promene u njoj obavljaju u partijskim prostorijama. "Nema govora o nezavisnom sudstvu, ovo sudstvo ce i tekako biti zavisno, jer upravo promenama kojima krecu, idu ka partijskim sudijama. Imacemo partijske sudove, a imam prava i da sumnjam da je nardeni korak montirani politicki proces", rekao je Ivkovic. On je pozvao DOS da "casno i posteno" kaze istinu, a ona, po njemu, glasi da se strankama te koalicije ne svidjaju kadrovska resenja u sudovima jer nisu iz tih stranaka.

"Kazite, drugovi, istinu, pa stavite vase partijske ljude, ali nije niko u ovoj zemlji blesav da ne shvata o cemu se radi. Ako se sada anuliraju odluke i gnevni zbog ranijih odluka vracaju u sudstvo, hoce li oni suditi nezavisno i posteno, ili sa licnim subjektivnim razlozima i motivisani partijskom pripadnoscu? Mislim da je ova zemlja daleko od zaista nezavisne drzavne bezbednosti i sudstva, mislim da se klatno iz jednog moguceg ekstrema pomera u jos veci ekstrem, i tesko ce se smiriti", upozorio je Ivkovic.

Komentarisuci zahtev Evropske unije za izrucenje Slobodana Milosevica Haskom tribunalu, Ivkovic je podsetio da je odnos prema tom sudu njegova stranka definisala odavno i da protiv nekoga ko je samo branio svoju zemlju ne bi smele da se dizu optuznice. "Clanovi Glavnog odbora SPS sa svojim predsednikom ne razgovaraju o Hagu, vec o radu partije i njenim daljim aktivnostima", rekao je Ivkovic. Upitan kako ce SPS zastititi svog predsednika ukoliko se pokrene postupak za njegovo izrucenje, Ivkovic je rekao da Milosevica "ne treba da stiti njegova partija vec drzava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: