Sreda, 31.01.2001.

16:15

HASKO TUZILASTVO "OHRABRENO POZITIVNIM SIGNALIMA" IZ BEOGRAD

Izvor: B92

Default images
Zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala, Grejem Bluit, demantovao je na konferenciji za novinare da je tuzilastvo, prilikom proslonedeljne posete, novim vlastima u Beogradu postavilo rok od godinu dana za predaju optuzenog Slobodana Milosevica, javlja agencija SENSE. "Nismo postavljali rokove niti se dogovarali o njima", rekao je Bluit, precizirajuci da je glavni tuzilac Karla del Ponte u svim razgovorima insistirala na "momentanom hapsenju i predaji Milosevica", sto ona i dalje ocekuje.

U tom kontekstu, Bluit je kao "veoma ohrabrujuce i pozitivne" ocenio izjave jugoslovenskih i srpskih zvanicnika u kojima se Slobodan Milosevic poziva da "sledi primer Biljane Plavsic" i dobrovoljno se preda Tribunalu jer ce, u suprotnom, nove vlasti morati da ga uhapse i isporuce u Hag. Te izjave, prema Bluitu, odrazavaju duh i rezultate proslonedeljnih razgovora u Beogradu i ukazuju na "fundamentalnu promenu stava prema Tribunalu."

Jedini rokovi o kojima je, po Bluitu, u Beogradu bila rec, su oni koje je naveo savezni ministar pravosudja objasnjavajuci da ce za "nekoliko nedelja" pripremiti nacrt zakona o saradnji SRJ sa Tribunalom, te da ce zatim biti potrebno "par meseci" kako bi taj zakon bio usvojen u parlamentu. Bluit ne ocekuje da bi oko toga moglo da bude bilo kakvih problema buduci da su - kako istice - svi sagovornici u Beogradu, ukljucujuci i predsednika Kostunicu, "prihvatili obaveze SRJ koje proizlaze iz Glave VII Povelje UN, na osnovu cijih ovlascenja je Tribunal osnovan, kao i iz Dejtonskih mirovnih sporazuma."

Najavljujuci da ce glavni tuzilac Karla del Ponte sredinom februara putovati u "rutinsku posetu" Crnoj Gori, Bluit je dosadasnju saradnju vlasti u Podgorici sa haskim tuzilastvom ocenio kao "zadovoljavajucu." U vreme kada haski istrazitelji nisu imali pristupa Srbiji, istakao je Bluit, Crna Gora je tuzilastvu omogucila da stupi u kontakt sa srpskim zrtvama i svedocima zlocina. Te istrage ce se sada nastaviti u samoj Srbiji ali ce tuzilastvo "nastaviti da deluje i u Crnoj Gori", s obzirom da je u njoj ima dosta izbeglica i potencijalnih svedoka zlocina o kojima se u Hagu vode istrage.

Bluit je odbio da odgovori na novinarska pitanja o statusu Momcila Perisica, bivseg nacelnika Generalstava VJ i sadasnjeg potpredsednika vlade Srbije, koji je u Hrvatskoj u odsustvu osudjen na 20 godina zatvora zbog navodnih ratnih zlocina u Zadru. Posto su ga novinari podsetili da je bivsi glavni tuzilac Luiz Arbur javno ispoljila interesovanje za njega - trazeci od Hrvatske svu dokumentaciju sa zadarskog sudjenja u odsustvu - Bluit je odgovorio da "interesovanje i dalje postoji", ali da time ne zeli reci "je li, ili nije, Perisic pod istragom." Na pitanje da li je tuzilastvo bilo u kontaktu sa Perisicem, Bluit je odgovorio da je to "operativno pitanje" koje on ne zeli da komentarise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: