Sreda, 31.01.2001.

16:28

KO JE VISE KRIV: HOLANDSKI VOJNICI ILI FRANCUSKI GENERALI

Izvor: B92

Default images
"Francuski predsjednik Zak Sirak ni u kom smislu nema odgovornosti za tragediju u Srebrenici," decidirano je, rec po rec, naglasio njegov bivsi diplomatski savjetnik, a sada ambasador Francuske u Ujedinjenim nacijama Zan-David Levit, javlja dopisnik agnecije Sense Dzevad Sabljakovic.

Njegovo svedocenje pred parlamentarnom Misijom, koja treba da utvrdi odgovornost Francuske i njenih visokih vojnih i politickih licnosti za pad zone pod zastitom UN i masakr u Srebrenici, pocelo je u utorak poslijepodne i potrajalo do kasnih vecernjih sati. Sjednicu Misije su mogli ponovo da prate novinari, za razliku od prethodne, koja je bila zatvorena za javnost, iako su, ili mozda upravo zato - na njoj "preslusani" kljucni sudionici srebrenickih zbivanja, generali Zanvije i Morion.

Zan-David Levit je rekao da izlaganjem "svoga dijela istine" prije svega zeli "zavrnuti siju nekim informacijama". U skladu sa tim dobar dio izlaganja je posvetio odbrani Zaka Siraka, zapravo skidanju svake odgovornosti sa francuskog predsjednika za srebrenicku dramu. "Predsjednik Sirak se ni u jednom trenutku nije suprotstavljao bombardovanju kako bi se sprijecio napad na Srebrenicu," naglasio je Levit i dodao: "Tim podmetanjem zeli se samo ugroziti njegova cast".

Kao i Alen Zipe, bivsi predsjednikov diplomatski savjetnik je podsjetio da je na dan pada Srebrenice u ruke Mladicevih snaga (11. jula 1995.) Sirak bio na njemacko-francuskom samitu u Strazburu i detaljno je opisao kako su stizale vijesti o tome i kako je ko reagovao. Usred samita tadasnjem sefu njemacke diplomatije Klausu Kinkelu je telefonirao njegov holandski kolega i informisao ga o "pritisku bosanskih Srba na Srebrenicu", ali odbacujuci svaku ideju da intervenisu avioni NATO. Malo potom uslijedio je drugi razgovor, u kojem je holandski sef diplomatije obavijestio Kinkela da ce "Srebrenica svakog trenutka pasti", ali je nedvosmisleno zahtijevao "da se ne intervenise, posto su snage bosanskih Srba u kontaktu sa holandskim plavim sljemovima i posto postoji opasnost od kolatelarnih zrtava".

"Zak Sirak je eksplodirao od bijesa kad je cuo da Srebrenica pada," pricao je juce Levit. "Osamnaest aviona NATO saveza je moglo da intervenise 11. jula 1995. godine. Sest je dobilo naredjenje da to i ucine. Dva aviona su izbacila bombe u 14:40 tog dana. Medjutim, bosanski Srbi su preko radija zaprijetili da ce bombardovati Srebrenicu i pobiti zarobljene holandske vojnike. Holandske vlasti su digle uzbunu i na sve strane u vise navrata zahtijevale su obustavu intervencije NATO," obrazlozio je Levit.

Njegovo svjedocenje se podudara sa onim Alena Zipea koji je u to vrijeme bio predsjednik francuske vlade. Medjutim, kao ni Zipe, ni bivsi Sirakov diplomatski savjetnik nista nije rekao o ranijim zahtjevima holandskog bataljona za podrskom iz vazduha. Clanovi Misije nisu to pominjali, a novinari nemaju prava da postavljaju pitanja na sjednicama. Zbog toga ce svjedocenje Zana-Davida Levita, gotovo nema sumnje, ponovo razbuktati polemiku na relaciji Holandija - Francuska ko je vise odgovoran za srebrenicku tragediju: vojnici holandskog kontingenta UNPROFOR u Srebrenici ili francuski generali koji su komandovali medjunarodnim snagama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: