Utorak, 30.01.2001.

13:04

UNMIK OSTRO OSUDIO NEMIRE U MITROVICI

Izvor: B92

Default images
Nemire u severnom i juznom delu Kosovske Mitrovice od ponedeljka regionalni administrator UNMIK Entoni Vels ocenio je kao "los znak da jos ima ljudi kojima mir nije u interesu". Ovaj njegov stav preneo je na konferenciji za novinare portparol UNMIK Majkl Kits, koji je tom prilikom potvrdio da je u sukobima jedna osoba poginula, a vise ranjeno. Sukobi su poceli, kaze Kits, kada je u bosnjackoj mahali, etnicki mesovitom kvartu u severnom delu Kosovske Mitrovice zapaljena jedna kuca od strane, najverovatnije, Srba i bacene dve rucne bombe. U bosnjackoj mahali poginuo je Gazmend Ibrahimi (15), a dve osobe su teze povredjene. Grupa okupljenih Albanaca je u juznom delu Kosovske Mitrovice u ponedeljak u popodnevnim satima napala radnike OEBS srpske nacionalnosti. Vise vozila je tom prilikom unisteno, a Srbin Dragan Stanojevic teze je povredjen. Kits je naveo da je i voz koji saobraca na relaciji Kosovo polje-Zvecan u 15.35 casova morao da se vrati u Kosovo polje, jer je grupa Albanaca blokirala prugu i bacala kamenice u pravcu voza. Cetiri UN policajca zadobila su lakse povrede. Makjl Kits je istakao da je nasilje u Kosovskoj Mitrovici trajalo do kasno u noc.

Portparol UN policije Rajbahat Bikal je saopstio novinarima da je u vreme nereda od 19.00 do 23.00 casa iz kosovskog-mitrovackog bolnickog centra pobegao pritvorenik Dragan Miletic, koga je UN policija uhapsila 25. januara. On je pobegao u 19.20 sati kada su UN policajci napustili bolnicu.

Povodom sukoba u Kosovskoj Mitrovici, clan Srpskog nacionalnog veca za severno Kosovo Vuko Antonijevic izjavio je za B92 da je poslednjih dana primecen masovan dolazaka Albanaca koji u severnom delu Mitrovice nisu ziveli 15 meseci. "To je izazvalo uznemirenje kod Srba koji su uplaseni za svoju sigurnost. Ovo sto se desava u Mitrovici samo je nastavak onoga sto se desava na jugu Srbije i verovatno da Albanci, nezadovoljni razvojem situacije jer su mnogo ranije ocekivali nezavisnu drzavu, pokusavaju da izazovu nervozu i da isprovocoraju Srbe i da ih uvuku u sukobe. Nadaju se da ce neko opet intervenisati za njih, medjutim, Srbi u ovom trenutku u severnom delu Mitrovice samo brane svoju bezbednost i teritoriju", rekao je Antonijevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: