Utorak, 30.01.2001.

00:18

SVILANOVIC: MORAMO POKAZATI OGROMNU UZDRZANOST

Izvor: B92

Default images
Komentarisuci eskalaciju nasilja na jugu Srbije i na Kosovu, kao i ocene iz sedista NATO u Briselu da bi odstranjivanje snaga srpske bezbednosti moglo pomoci da se uspostavi trajan prekid vatre sa naoruzanim albanskim separatistima, sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic je za B92 izjavio da se radi zapravo o problemu koji je dugo prisutan i koji odnosi ljudske zivote. "|Ono sto smo mi do sada radili je bilo alarmiranje medjunarodne javnosti, o potrebi dogovora o novom rezimu u zoni bezbednosti i postavljanju znaka pitanja da li nam je zona bezbednosti tako definisana uopste potrebna. Sve u svemu, veliki je problem sto incidenti gotovo da ne prestaju sve ovo vreme. Bez obzira na sve sto smo mi do sada uradili, ocigledno je da postoje snage koje zele da ovaj problem traje dosta dugo i da eskalira", rekao je Svilanovic za Radio B 92, i dodao: “KFOR bi trebalo da ucini tri stvari: da nastavi sa ozbiljnim akcijama na zastiti administrativne granice, zatim sa procesom demilitarizacije na Kosovu i da izvrsi snazan uticaj na bogove rata. To, s druge strane, podrazumeva kooperativan odnos snaga bezbednosti i vlasti na uspostavljanju medjusobnog poverenja sa i medju lokalnim stanovnistvom”, rekao je Svilanovic.

"Proces dogovaranja je u toku i trajace neko vreme. Do tada cemo morati da pokazemo ogromnu uzdrzanost", istakao je Svilanovic dodajuci da "sve vreme traje pokusaj da se isprovocira konflikt, da se destabilizuje ono sto je nasa zemlja uradila u poslednjih nekolko meseci, da se proces demokratizacije nase zemlje zaustavi, da se onemoguci investiranje i da se prosto otvori jedna zona kriminala za krijumcarenje cigareta, oruzja, narkotika, jedna zona bezvlasca koja ocigledno nekim centrima moci odgovara". "Mislim da mi mozemo da racunamo na podrsku cele medjunarodne zajednice da ipak zavlada red. To se ne sme razumeti kao bilo cija dominacija, nego kao saradnja nase zemlje, nasih vlasti sa lokalnim stanovnistvom i puna saradnja sa Kforom sa druge strane administrativne granice", zakljucio je Svilanovic u izjavi za Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: