Ponedeljak, 29.01.2001.

16:01

DUGALIC: SPOLJNI DUG SKORO ISTI KAO DRUSTVENI PROIZVOD

Izvor: B92

Default images
Clan saveta G17 Plus Veroljub Dugalic izjavio je da spoljni dug SRJ prema inostranstvu iznosi 12 milijardi dolara, a da je drustveni proizvod 14 milijardi dolara sto moze predstavljati veliki problem za nasu zemlju. Dugalic je na konferenciji za novinare rekao da postoje dva nacina da se ovaj problem resi. "Efikasan nacin bi bio da se dug reprogramira na cetiri do pet godina i eliminisu kamate od 1992. godine, jer od tad ih nismo placali. Drugi nacin je da trazimo da nam se otpise dug ili bar deo glavnice i kamate", objasnio je Dugalic, javlja Fonet.

On je dodao da Pariskom klubu nasa zemlja duguje pet milijardi dolara, Londonskom klubu tri milijarde dolara, i da je moguce da nam ove organizacije smanje dug, jer su svojevremeno smanjile dugovanja nekim zemljama u tranziciji za 40 do 50 odsto. Dugalic je dodao da kupovina hartija od vrednosti i redefinisanje spoljnih dugova ne moze doneti poboljsanje. "Da bismo imali hartije od vrednosti moramo privatizovati privredu. Neke zemlje su pokusale da na taj nacin vrate dugove, medjutim iznosi su suvise mali, dok je redsefinisanje spoljnih dugova suvise skupo", ocenio je Dugalic i dodao da je privatizacija potrebna zbog zastite socijalnih fondova.

Predsednik Izvrsnog odbora G17 Plus Predrag Markovic ocenio je da ce vlada imati tri osnovna problema: obnavljanje porusenih institucija, obnavljanje odnosa sa medjunarodnom zajednicom i promena sistema. On je dodao da ce najveci problem biti u pravosudju jer je mnogo kadrova otpusteno tokom prethodnih godina.

Na pitanje novinara koliko je clanova G17 Plus angazovano u upravnim odborima preduzeca Markovic je rekao da ih ima "svega nekoliko desetina jer upravni odbori tih preduzeca po navici traze uglavnom politicare".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: