Nedelja, 28.01.2001.

21:51

FRANCUSKI VOJNICI IZVRSILI PRETRES SEDISTA SNV

Izvor: B92

Default images
Multinacionalna brigada KFOR Sever saopstila je u nedelju da su vojnici francuskog kontigenta, prilikom pretresa Srpskog nacionalnog veca Severnog Kosova u Kosovskoj Mitrovici zaplenili 2 pistolja. Sturo obavestenje je epilog neocekivane akcije KFOR obavljene u nedelju rano ujutru, nekoliko sati po okoncanju incidenata u etnicki mesovitom naselju Bosnjacka mahala, javlja dopisnik Radija B92. U sporadicnim sukobima lokalnih Srba i Albanaca, koji su trajali vise sati, jedan Albanac je povredjen i smesten na bolnicko lecene, receno je u policiji UNMIK-a. KFOR u saopstenju nije naveo razloge za pretres. Predsednik SNV Oliver Ivanovic je nakon razgovora u komandi KFOR rekao novinarima da je iznenadjen ovom akcijom nazvavsi je vandalskom. Prema njegovim recima, vojnici su lomili inventar, pa cak i invalidska kolica iz humanitarne pomoci. Francuski kontigent KFOR je vec duze vreme u korektnim odnosima sa SNV. Albansko javno mnjenje cak optuzuje Francuze da su SNV i Oliveru Ivanovicu dali legitimitet konsultujuci se sa njim o resavanju bezbednosnih problema na severu Kosova, pa utoliko upad u sediste ove organizacije predstavlja jos vece iznenadjenje i ima veci znacaj, prenosi dopisnik B92.

Portparol Kfora Ricard Kjuzak potvrdio je da su medjunarodne snage pretresle sediste SNV severnog Kosova, jer je ispred kuce pronadjeno vozilo kojim su u subotu pobegla tri Srbina, posto su prebili dva Albanca. Prema Kjuzakovim recima, u zgradi niko nije pronadjen, ali je otkriveno oruzje, javlja Srna. Kjuzak nije potvrdio, ali ni demantovao, da je prilikom pretresa obijen kabinet lidera SNV Olivera Ivanovica. "Nemam posebnu iformaciju da li je pretrazena Ivanoviceva kancelarija, znam samo da je zgrada pretrazena", rekao je Kjuzak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: