Subota, 27.01.2001.

18:59

KAMBERI: JOS NISMO PRESLI CRTU POSLE KOJE NEMA POVRATKA

Izvor: B92

Default images
Stav politickih predstavnika medju etnickim Albancima na jugu Srbije je da se za resenje trenutne krize u tom regionu ne sme dugo cekati.Predsednik Odbora za ljudska prava u Bujanovcu, Saip Kamberi, izjavio je za Radio B92 da je u zoni kopnene bezbednosti na jugu Srbije potrebno hitno reagovati, kako ne bi doslo do eskalacije sukoba. "Mislim da kriza treba da se resi, tim pre sto jos nije predjena ona crta posle koje vise nema povratka u eskalaciji sukoba. To je u interesu svih koji zive u ovom regionu", ocenio je Kamberi.

Prema njegovim recima, saradnja predstavnika Albanaca sa juga Srbije sa predstavnicima republicke vlade je otvorena, ali za sada samo deklarativna. Kamberi je ponovio da je Koordinacionom telu Vlade Srbije za resavanje krize u regionu Preseva, Bujanovca i Medvedje prijavio vise slucajeva krsenja ljudskih kod Albanaca. "Do danas, medjutim, nisam dobio nikakav povratni odgovor od tog Koordinacionog odbora, iako imam neka saznanja da su neki slucajevi poceli da se resavaju", rekao je on, i naveo primer jednog opljackanog Albanca u Lucanima, koji je dobio obavestenje od MUP-a Srbije da su, povodom njegovog slucaja, uhvapsena trojica policajaca pod optuzbom da su pocinili krivicno delo teske kradje."Takav potez je ohrabrujuci, ali mislim da bi nova Vlada Srbije trebalo da pocne sa konkretnim resavanjem politickih problema koji su prisutni u ovom regionu - demilitarizacija regiona, prestanak institucionalne diskriminacije koja se vec deset godina vrsi nad Albancima, povratak raseljenog stanovnistvo uz prisuistvo medjunarodnih humanitarnih orgnanizacija, i monitoring neke medjunarodne misije", zakljucio je Kamberi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: