Subota, 27.01.2001.

20:15

KNJIGA O TAJNAMA MUNICIJE UPOTREBLJENE NA KOSOVU

Izvor: B92

Default images
Municija sa osiromasenim uranijumom upotrebljena u ratovima u Zalivu i na Balkanu, ukljucujuci i Kosovo, nacinjena je od materijala za koji se zna da je opasna smesa nuklearnog otpada, tvrde autori knjige "Osiromaseni uranijum: nevidljivi rat", koja se ovih dana pojavila u portugalskim knjizarama, javlja Tanjug. Autori knjige - Martin Mesonije, Frederika Lur i Rodzer Trilinga - tvrde da im je u "komandama americkih vojnih snaga" potvrdjeno da je pored osiromasenog uranijuma, u izradi municije ispaljivane u Zalivu i na Balkanu, koriscen i mnogo opasniji plutonijum.

Kao potvrdu tvrdnje da na gadjanim podrucjima jos uvek ima opasnih posledica od zracenja, oni navode podatak da je vrhovna komanda americkih snaga na Kosovu povukla odredjene kontingente trupa iz kontaminiranih zona, jer postoji opasnost po njihovo zdravlje. Medjutim, prema navodima u knjizi, Amerikanci su zadrzali municiju u vise aresenala u zoni Bosne i Kosova. Ispitivanja ovih autora su, kako u knjizi tvrde, potvrdila, da je u tri fabrike firme "Paduka" - u americkim drzavama Kentaki, Ohajo i Tenesi - gde je proizvedena municija sa osiromasenim uranijumom, radijacija izazvala opasna obolenja kod zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: