Četvrtak, 25.01.2001.

11:07

BULATOVIC O RESENJU DRZAVNOG PITANJA CRNE GORE

Izvor: B92

Default images
Potpredsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic izjavio je da je put za razresenje otvorenog drzavnog pitanja u Crnoj Gori ono sto je u svojim zakljuccima definisao Savet ministara EU. "Pozdravljam zakljucke ministara EU i raduje me sto podrzavaju federalan okvir Jugoslavije i to je signal svima sta ustvari hoce EU", rekao je Bulatovic za "Blic". Komentarisuci izjave crnogorskih zvanicnika povodom zakljucaka EU, Bulatovic je istakao da crnogorske vlasti zive u "ogromnoj zabludi" i da ne znaju kakvo je raspolozenje gradjana Crne Gore. Prema njegovim recima, kod crnogorskih vlasti primecuje se jedna velika dezorijentacija. "Da li ce se problem resiti donosenjem novog Ustava ili ce se desiti kroz odluke nove dve Skupstine ili pak referendumom, stvar je dijaloga u koji ce biti ukljucene sve relevantrne politicke partije u Crnoj Gori i Srbiji", rekao je on. Govoreci o referendumu, Bulatovic je istakao da referendum ne treba izbeci ukoliko je on nuznost za definitivnu stabilizaciju prilika u Crnoj Gori i SRJ. "Ako je referendum plod demokratske potrebe u datim okolnostima, ja od toga ne bi bezao, ali ne bih prihvatio da se unapred to ultimativno definise. Referendum je krupno pitanje i ne sme da bude faktor sukoba", dodao je Bulatovic. Isticuci da predsednik SRJ u nekon novom ustavnom aranzmanu ni bi trebalo da se bira neposrednim putem, Bulatovic je rekao da karakter buduce Federacije nece biti takav da preferira predsednicki sistem, vec kancelarski, javlja Srna.

Istrazivanje podgorickog Centra za demokratiju i agencije "Damar", sprovedeno od 12. do 19. januara u 8 opstina u Crnoj Gori, na uzorku od 1.028 osoba, pokazalo je da bi se za nezavisnu Crnu Goru izjasnilo 55,6 odsto biraca u toj republici, a protiv bi bilo 44,4 odsto, uz uslov da na eventualni referendum izadje izmedju 75 i 80 odsto gradjana. Na pitanje Radija B92 sta misli o ovom istrazivanju, potpredsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic izjavio je da "je uvek diskutabilno komentaruisati rezultate iztrazivanja". "Medjutim, nasa partija ima drugacije podatke, naprotiv, raspolozenje je obrnuto. Ja bih postavio jedno pitanje, a to je zasto gospoda koja su za nezavisnost nisu, posle takvih rezultata, raspisala referendum? To naprosto nije tacno i nikada odnos u Crnoj Gori ne moze biti takav. Gospodin Djukanovic zna da je raspolozenje gradjana za zajednicu sa Srbijom vece od 60 odsto", zakljucio je Bulatovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: