Sreda, 24.01.2001.

20:59

DEL PONTEOVA URUCILA GRUBACU NALOGE ZA HAPSENJE

Izvor: B92

Default images
Glavni tuzilac Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu Karla del Ponte urucila je ministru pravde SR Jugoslavije Momcilu Grubacu naloge za hapsenje i optuznice podignute protiv pojedinih gradjana SRJ koje su objavljene i vec ranije dostavljene jugoslovenskim vlastima - stoji u saopstenju jugoslovenskog Sekretarijata za informisanje, prenosi Srna. Del Ponteova je istakla da ce pitanje bombardovanja SRJ i koristenje osiromasenog uranijuma otvoriti "kada bude imala konkretne dokaze, dokumante i izjave zrtava". "To je jedan od razloga zbog koga trazim saradnju vase vlasti sa Haskim tribunalom", naglasila je ona.

Glavni haski tuzilac se posebno interesovala za neke konkretne predmete beogradskog Okruznog javnog tuzilastva, kao i za mogucnost pristupa cinjenicama iz istrage domaceg tuzilastva i materijalima sa sudjenja celnicima NATO-a, poslije koga je donesena osudjujuca prvostepena presuda. "Del Ponetova je izrazila spremnost da postupa po dokumentima dobijenim iz te istrage, ali i nadu da ce joj biti omogucen pristup srpskim zrtvama sa Kosova i Metohije, kako bi zavrsila istragu i podigla optuznice protiv nekih pripadnika OVK", navodi se u saopstenju.

U saopstenju se navodi da je posebna paznja tokom razgovora jugoslovenskog ministra pravde i Del Ponteove posvecena stvaranju pravnih pretpostavki za punu saradnju sa Medjunarodnim tribunalom u Hagu. Grubac je ukazao da pojedine odredbe vazeceg jugoslovenskog Zakona o krivicnom postupku, narocito one koje se ticu ukazivanja pravne poimoci i izrucenja odnosno prepustanja sudjenja pravosudnim organima izvan zemlje, danas ogranicavaju tu saradnju. Savezni ministar pravde nagovijestuo je da bi te prepreke mogle biti otklonjene donosenjem posebnog zakona o saradnji sa Medjunarodnim krivicnim sudom. Naglasavajuci da je Vlada SRJ prihvatila sve medjunarodne obaveze koje je prihvatila i prethodna i da je obaveza da ozlocinci budu hapseni i da im bude sudjeno, jugoslovenski ministar unutrasnjih poslova je istakao: "Za nase javno mnjenje mnogo je prihvatljivije da im bude sudjeno u zemlji, po nasoj i medjunarodnoj optuznici u saradnji sa Haskim tribunalom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: