Četvrtak, 25.01.2001.

00:23

O ZAKONU O DENACIONALIZACIJI

Izvor: B92

Default images
Jedan od prvih novih zakona cije donosenje je najavila buduca republicka Vlada je Zakon o denacionalizaciji. »Liga za zastitu privatne svojine i ljudskih prava pozdravlja donosenje ovog zakona«, izjavila je za B92 Dragana Milovanovic, potpredsednik ove asocijacije dodavsi: "Verujemo da ce u ovom zakonu biti primenjeni principi za koje se Liga zalaze desetak godina, a to su: fizicki povracaj svega sto je postojalo, a sto je oduzeto, drugo - nadoknada unistene, oduzete imovine iz drzavnog fonda i tek na kraju novcano obestecenje ili obestecenje u vidu nacionalizacionih vaucera. Mi u Ligi smo spremni da predlozima i vec gotovim projektima pomognemo Vladi Republike Srbije bez velikih opterecenja po drzavni budzet, a da pri tom materijalno ne budu osteceni oni gradjani koji su svoju imovinu stekli cestito", kaze Milovanovic za B92.

»Nismo iznenadjeni najavom ovog zakona« - kaze za B92 Slavenko Grgurevic, predsednik Lige za zastitu svojine i ljudskih prava i objasnjavajuci pravu prirodu razloga za donosenje ovog zakona kaze: "Objasnjenje da se to cini da bi se ispravila istorijska nepravda je razumljivo, ali pravi razlog je cist interes. Ova vlada je pragmaticna i zna da je u svim zemljama bivseg komunistickog bloka medju prvim zakonima donet zakon o denacionalizaciji jer se time stavlja do znanja investitorima da je resen problem vlasnistva i da je politicka situacija sigurna". "Nas vise brine kakav ce to zakon biti, imajuci u vidu negativna iskustva zemalja iz naseg okruzenja. Naime, kod njih je u zakone uslo obestecenje za oduzetu imovinu, a ne fizicki povracaj, na cemu mi insistiramo« - kaze Grgurevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: