Ponedeljak, 22.01.2001.

20:30

MARSICANIN PREDSEDNIK SKUPSTINE SRBIJE

Izvor: B92

Default images
Overa mandata svih 250 narodnih poslanika i izbor Dragana Marsicanina iz Demokratske stranke Srbije za predsednika, obelezili su prepodnevni deo konstitutivne sednice Skupstine Srbije. Kako prenosi Radio B92, sednicu je do izbora predsednika vodio najstariji poslanik, Zaharije Trnavcevic iz DOS. Bez duzih rasprava, javnim glasanjem za predsednika Skupstine je s 222 glasa izabran jedini kandidat Dragan Marsicanin, koga je predlozio DOS. Po preuzimanju duznosti, Marsicanin je zahvalio poslanicima na poverenju i naglasio da "izbornim sloganom obecana 'bolja Srbija'" treba da bude "demokratska i pravna drzava, ekonomski prosperitetna i socijalna, bez korupcije i kriminala kojim je danas zagadjena, bezbedna za sve na celoj njenoj terotoriji". "Duzni smo da u skladu sa ovlascenjima ove skupstine, u okviru nasih nadleznosti, ucinimo sve da se ta osnova, a osnova demokratskih institucija jeste temeljno preuredjena drzava, dobro postavi. Duzni smo da vratimo dostojanstvo Narodnoj Skupstini", dodao je Marsicanin.

Protiv Marsicanina su glasali su samo poslanici Srpske radikalne stranke. Sef poslanickog kluba Socijalisticke partije Srbije Branislav Ivkovic rekao je za govornicom da i poslanici njegove stranke glasaju za jedinog kandidata za predsednika Skupstine, ali je i iskoristio prilku da se pozali na izborne uslove. Pracen burnim smehom prisutnih u sali, Ivkovic je rekao da je SPS prihvatila rezultate izbora "i pored cinjenice da su oni sprovedeni pod vrlo teskim uslovima, uslovima medijskog linca, pritisaka na sve stranke koji se nalaze van DOS, pritisaka koji su isli ka tome da uspostave jedan vid svojevrsnog politickog terora i politickog rasizma, koja je vodila ka tome da se formiraju gradjani prvog i drugog reda, pri cemu je pojam gradjana drugog reda bio uglavnom rezervisan za clanove SPS ".

U nastavku sednice, poslanici su javnim glasanjem izabrali 4 potpredsednika republickog parlamenta. To su Ljubisa Maravic iz SPS, kao i Gordana Comic, Natasa Micic i Rodoljub Sabic iz DOS, javlja FoNet.

Dragan Marsicanin izjavio je da ocekuje da prva sednica nove Republicke vlade bude odrzana u cetvrtak, 25. januara. "Predsednik Srbije Milan Milutinovic jos nije dostavio predlog za mandatara, a od pristizanja tog predloga treba da prodje 24 sata da bi se zakazala sednica na kojoj bi bio izabran mandatar", objasnio je Marsicanin, javlja SRNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: