Ponedeljak, 22.01.2001.

16:16

PET PROCESA PROTIV SRBA OPTUZENIH ZA GENOCID NA KOSOVU

Izvor: B92

Default images
U ponedeljak i utorak na Kosovu se odvija pet sudskih procesa protiv Srba optuzenih za najteza krivicna dela - genocid i ratne zlocine protiv Albanskog stanovnistva tokom NATO bombardovanja 1999. godine. kako javlja dopinik Radija B92, pred Okruznim sudom u Prizrenu u ponedeljak je pocelo sudjenje Savi Maticu, otpuzenom za ratne zlocine nad civilima. U odbrani se nalaze advokati iz Kosovske Mitrovice Delovic i Pantovic. Optuzeni Matic je, kako saznajemo, u nedelju sproveden u Prizren iz zatvora u Mitrovici.

Pocetak sudjenja Radovanu Apotolovicu pred Okruznim sudom u Kosovskoj Mitrovici najavljen za ponedeljak, odlozen je nakon zahteva branioca Zivorada Jokanovica za promenom u sastavu Sudskog veca. Predsedavajuci Veca kaze da ocekuje pocetak procesa za dve nedelje. Apostolovic je optuzen za ratne zlocine nad Albancima u Suvom Dolu kod Mitrovice. Tokom istrage, koja je trajala oko godinu i po dana, on je terecen za delo teske kradje. Optuznicom mu je, medjutim, na teret stavljeno delo ratnog zlocina.

Advokat Zivorad Jokanovic izjavio je da u utorak u Pristini pocinje sudjenje Dejanu Slavicu, a u sredu Zoranu Stanojevicu. Jokanovic, koji je njihov branilac, izjavio je da ce u slucaju Slavica, optuzenog za ubistvo 26 Albanaca traziti odlaganje pocetka sudjenja. S druge strane, Stanojevic je optuzen za ucesce u ubistvu Albanskih civila u selu Racak, i do odlaganja postupka protiv njega nece doci. U Kosovskoj Mitrovici u utorak ce biti nastavljeno sudjenje Igoru Simicu, optuzenom za genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: