Nedelja, 21.01.2001.

00:47

SPOR OKO IMENOVANJA CELNOG COVEKA TANJUGA

Izvor: B92

Default images
Povodom imenovanja Dusana Dakovica za glavnog i odgovornog urednika agencije Tanjug, clan Upravnog odbora ove kuce i clan Sindikata "Nezavisnost", Dragoslav Vasic izjavio je za Radio B 92 da je ovim izborom "prekrsena procedura predvidjena pravilnikom i zakonom, po kojoj treba unapred clanovima Upravnog odbora da bude dostavljen predlog sa obrazlozenjem i dnevnim redom, sto ovog puta nije ucinjeno". Vasic je istakao i da je Dakovic "bio u ekipi cenzora koja nije dozvoljavala objavljivanje ni jedne informacije koja nije odgovarala bivsem rezimu". "Kada sam pokusao da izlozim ove primedbe naisao sam na protivljenje partijskih clanova DOS-a i SNP-a, tako da moj predlog da se to odlozi i da se ide na javni konkurs kako za direktora tako i za glavnog urednika, u skladu sa promenama u drustvu, nije prosao", istakao je Vasic za radio B 92. On kaze i da je o svemu prethodnom u svom izvestaju sa sednice pisao novinar Tanjuga,i naglasava da je "najgore u celoj ovoj prici sto su novoizabrani glavni urednik Dusan Dakovic i predsednica UO Svetlana Stojanovic izvestaj sa sednice izmontirali, izbacivsi iz njega deo, u skladu sa onim sto je bilo i pre 5.oktobra". "Izvestaj je umesto dezurnog urednika unutrasnje rubrike, sto je agencijsko pravilo, pustio urednik spoljnopoliticke. Nase nezadovoljstvo je tim vece, a pogotovo sto ni jedan predlog koji sam ja, u ime zaposlenih iz Sindikata "Nezavisnost" izlozio, sa zahtevom da se poboljsa materijalni polozaj, nije prihvacen, cak je naisao na potpuno nerazumevanje i odbijanje", rekao je Vasic za Radio B 92.

Dusan Dakovic novopostavljeni glavni i odgovorni urednik agencije Tanjug, za Radio B 92 je rekao da se "po Zakonu o Tanjugu na javnom konkursu se bira direktor Tanjuga a direktor predlaze Upravnom odboru imenovanje glavnog i odgovornog urednika. UO se sastaje i na predlog direktora imenuje glavnog i odgovornog urednika, dakle tacno onako kako je uradjeno." Na optuzbe da je on bio deo cenzorskog tima za vreme bivseg rezima, Dakovic je odgovorio: "Vasic i ja smo radili u istoj sobi, ja sam emitovao tacno one informacije koje mi je on dostavljao, lepo i uredno redigovane. Mi smo svi deo Tanjugovog kolektiva, svi imamo podjednak deo odgovornosti, manje ili vise. Vasic vrlo dobro zna da su one glavne informacije i komentari pustane sprat nize, tacno tamo gde ja sada sedim kao glavni i odgovorni urednik. Ovo drugo mi smo emitovali onako kako je to zahtevala procedura", istakao je Dakovic u izjavi za Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: