Petak, 19.01.2001.

19:39

KOSTUNICA U SARAJEVU

Izvor: B92

Default images
Glavne teme razgovora clanova Predsednistva BiH s predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom u Sarajevu, osim ukupnog unapredjenja bilateralne saradnje, bile su potreba sto brzeg otvaranja ambasada u Beogradu i Sarajevu i sto hitnije uspostavljanje medjudrzavnog saveta za saradnju, saznaje SRNA iz izvora bliskih Predsednistvu BiH. Tokom susreta u Sarajevu, koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi, zakljuceno je da bi clanovi Predsednistva BiH, sto je pre moguce, trebalo da u punom sastavu uzvrate posetu jugoslovenskom predsedniku. Sastanku su prisustvovali i ministri inostranih poslova SRJ i BiH, Goran Svilanovic i Jadranko Prlic.

Prenoseci reakcije zvanicnika na Kostunicinu posetu, dopisnik Radija B92 javlja da je predsednik Predsednistva BiH Zivko Radisic izjavio da se uskoro moze ocekivati otvaranje ambasada i Sarajevu i Beogradu. Krajem januara trebalo bi da bude osnovana funkcija otpravnika poslova. Radisic je dodao da je iniciran i sastanak drzava potpisnica Dejtonskog sporazuma, kao i skoro uspostavljanje avionskog i zeleznickog saobracaja na relaciji Sarajevo-Beograd.

Do planiranog sastanka Kostunice i Medjureligijskog veca BiH nije doslo. Pozivu se odazvao samo mitropolit dobrobosanski Nikolaj, a kardinal Vinko Puljic je poslao svog izaslanika. Muslimanski verski poglavar Mustafa Ceric je odbio da se sretne s Kostunicom, obrazlazuci tu odluku odbijanjem Kostunice da se izvini zbog zrtava u BiH. "Kostunica je naslednik Milosevica i za zaliti je sto je propustio da u Sarajevu pokaze moralnu osetljivost i politicku hrabrost koja bi pomogla da se lakse dodje do pomirenja i obnove", kaze se u saopstenju Ceric.

Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica izjavio je, po povratku iz zvanicne posete BiH, da bi politicka runda razgovora dve drzave trebalo da se zavrsi narednim susretom na najvisem nivou za mesec dana u Beogradu i najavio da ce tada biti uspostavljen medjudrzavni komitet za saradnju. "To ce biti telo koje treba da kanalise i institucionalizuje dalju saradnju izmedju dve drzave", naglasio je Kostunica u izjavi novinarima i dodao da je razgovorima u Sarajevu zapocela nova faza odnosa dve zemlje. Kostunica je istakao da su i SRJ i BiH zainteresovane za zaustavljanje daljeg cepkanja postojecih drzava. "S nase strane je jos jedanput potvrdjena podrska Dejtonskom mirovnom sporazumu i u skladu s tim nas interes je da vrlo brzo dodje do sklapanja specijalnih paralelnih veza izmedju SRJ i Republike Srpske", rekao je on. Jugoslovenski predsednik je naglasio da je u razgovorima s bosanskohercegovackim zvanicnicima bilo reci i o nizu ekonomskih sporazuma. "Neki nacrti su za njih vec pripremljeni, a rec je o sporazumima koji se ticu slobodne trgovine, carina i investicija", precizirao je on, javlja Srna.

Premijer Republike Srpske Mladen Ivanic ocenio je posetu jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice Sarajevu kao izuzetno znacajnu, kako sa stanovista ekonomske saradnje tako i u smislu stvaranja pretpostavki za konacno uspostavljanje specijalnih paralelnih veza RS i SRJ. "Ovom posetom konacno se stvaraju pretpostavke za uspostavljanje paralalelnih veza RS i SRJ i to na nacin da takve veze vise ne budu posmatrane kao nesto sto moze da bude medjunarodni problem", rekao je Ivanic, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: