Petak, 19.01.2001.

22:30

SRJ I ZVANICNO CLAN EVROPSKE BANKE

Izvor: B92

Default images
"Jugoslavija je u petak i zvanicno primljena u Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBERD), sto je od izuzetne vaznosti za razvoj nase privrede", izjavio je Miroljub Labus, potpredsednik savezne vlade, javlja B92. On je istakao da ce ova banka ucestvovati u rehabilitaciji banaka i prikupljanju investicija za oblast energetike i telekomunikacija. Prema njegovim recima, dogovorena su dva programa pomoci:

"Jedan program ce omoguciti da se poveca tzv. kratkorocni kapital. U te svrhe Evropska banka za obnovu i razvoj ce raditi sa nekoliko nasih dobrih banaka, i omogucice im da kreditiraju pod veoma povoljnim uslovima bolje koriscenje kapaciteta i narocito povoljnosti za izvoz". Labus je objasnio da je drugi program vezan za poboljsavanje upravljanja u preduzecima, tako sto ce se omoguciti preduzecima da dobiju savetnike iz inostranstva koji ce ih uputiti kako da budu konkurentni u inostranstvu i da poboljsaju proizvodnju.

Labus je najavio i otvaranje predstavnistva EBERD-a u Beogradu u martu mesecu, a kako je rekao, prve aktivnosti ove banke cemo imati u junu mesecu.

Na pres konferenciji u zgradi savezne vlade sa novinarima je, pored Labusa, razgovorao i Zan Limijer, predsednik ove evropske banke. "Dosli smo da pomognemo finansiranjem realne ekonomije i da to uradimo sto je pre moguce", rekao je Limijer naglasivsi da ce ova banka pomoci razvoju kompanija, malih, srednjih preduzeca i bankarskom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: