Petak, 19.01.2001.

10:55

REZULTATI ANALIZE ZA MESEC DANA

Izvor: B92

Default images
Strucnjak na Institutu za nuklearna istrazivanja Vinca Snezana Pavlovic izjavila je agenciji SRNA da ce u narednih mesec dana biti gotove analize uzoraka sa teritorije Srbije bez Kosmeta kojim ce biti utvrdjeno postoji li plutonijum u municiji koja je koristena u NATO bombardovanju na teritoriji SR Jugoslavije. Pavlovic ocenjuje da otkrivanje plutonijuma "znacajno menja situaciju", vezanu za problem stetnih posledica bombardovanja, jer je plutonijum milion puta toksicniji od uranijuma. "Time sto se pojavio plutonijum, dokazuje se da je prirodni metrijal mesan sa recikliranim otpadom, sto znacajno otezava stvari, jer je plutonijum materijal koji je milion puta toksicniji od uranijuma, ma u kojim kolicinama postojao" - istakla je Pavlovic. Ona navodi da su istrazivanja plutonijuma i urana 236 komplikovanija, skuplja i teza.

"Mi smo krajem prosle godine dobili neke naznake da bi se taj materijal mogao nalaziti u municiji koja je koristena na nasoj teritoriji. Pripremili smo se i poceli smo da radimo analize, ali rezultati jos nisu gotovi" - dodala je Pavlovic. Ona je istakla da su uzorci sa svih podrucja u Srbiji bez Kosova dati na alfaseptometriju i hemijisku separaciju plutonijuma, nakon cega ce se moci preciznije govoriti o njegovom postojanju, javlja SRNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: