Petak, 19.01.2001.

14:41

SIMONOVIC: SRJ KRIVA ZA GENOCID NAD HRVATSKIM SRBIMA 1995

Izvor: B92

Default images
Pocetni sadrzaj tuzbe Hrvatske protiv SR Jugoslavije pred Medjunarodnim sudom pravde ima dva osnova - SRJ se smatra odgovornom za genocid pocinjen na delovima teritorije Hrvatske, u prvom redu nad Hrvatima od 1991. do 1995. godine, a po drugoj osnovi odgovorna je za genocid nad hrvatskim Srbima jer ih je na organizovan nacin udaljila s podrucja Republike Hrvatske. Ovo je u intervjuu za zagrebacki "Vjesnik" izjavio sef stalne misije Hrvatske pri UN u Njujorku i pravni zastupnik pred Medjunarodnim sudom pravde Ivan Simonovic. kako prenosi Srna, on je dodao da su dokazi da je SRJ odgovorna za genocid "nad, u prvom redu, Hrvatima, ali i drugima od 1991. do 1995. godine".

"Hrvatski Srbi su, bez ikakve sumnje, bili izlozeni vrlo teskoj situaciji koja je ukljucivala i pritisak iz SRJ da se na organizovani nacin napustaju podrucja koja se vracaju pod kontrolu Hrvatske. Medjutim, hrvatski Srbi su bezali i zbog straha od ratnih dogadjaja, zbog straha od krivicnog progona, ali i zbog straha od osvete", rekao je Simonovic. "Kada se sve to uzme u obzir, procjenjujemo da se u drugom slucaju, barem prema podacima s kojima trenutno raspolazemo, ne radi o genocidu shvacenom u smislu istrebljenja ukljucujuci i unistavanje odredjene etnicke grupe na odredjenom prostoru", dodao je on.

Prema Simonovicevim recima, Hrvatska je do 14. marta duzna da preda obrazlozenje pocetne tuzbe koju je pre godinu i po pokrenula protiv SRJ. Inicijalna tuzba sastavljena je na 15 strana, a materijal koji ce biti predat sudu sastojace se od nekoliko hiljada stranica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: