Četvrtak, 18.01.2001.

15:59

N. KANDIC: ZAKON O AMNESTIJI NE DOPRINOSI ISTINI

Izvor: B92

Default images
O predlogu Zakona o amnestiji koje je sacinilo Savezno ministarstvo Natasa Kandic, direktor Fonda za humanitarno pravo, saopstila je da bi "Zakon bi bio dobar i pravedan da je Srbija poznata samo po vojnim "beguncima"."

"Opsta amnestija svih onih koji su izbegli iz Srbije doprinosi potpunijem i tacnijem sagledavanju istine o otporu pojedinaca prama politici i praksi ratovanja prethodne vlasti. Medjutim, u Srbiji ima jos uvek oko 600 politickih zatvorenika kosovskih Albanaca. Oni su najvecim brojem izuzeti od amnestije. Cinjenica je da ce biti amnestirano oko 200 albanskih zatvorenika kojima kazna ionako istice u maju ili junu 2001. godine. Vecina ce i dalje ostati u zatvorima u Srbiji, cekajuci na zasedanje Vrhovnog suda ili milost predsednika SR Jugoslavije kao u slucaju Flore Brovine", pise u saopstenju Natase Kandic. Ona naglasava da "medju albanskim zatvorenicima nema onih koji su optuzeni ili osudjeni za ratni zlocin ili ubistvo nelabanskih civila". Natasa Kandic takodje istice da je posetu Vrhovnom sudu Srbije Savezni ministar pravde Momcilo Grubac "morao uciniti pre predloga Zakona o amnestiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: