Sreda, 17.01.2001.

19:45

IVANOV I SVILANOVIC ZA PROMENU ZONE BEZBEDNOSTI

Izvor: B92

Default images
Rusija i Savezna Republika Jugoslavija u sredu su zatrazile od NATO da promeni pravila vezana za zonu bezbednosti duz administrativne granice centralne Srbije sa Kosovom i predlozile uslove za odrzavanje izbora u pokrajini, prenosi FoNet.

"Sadasnji Vojno tehnicki sporazum sklopljen sa NATO, po nasem misljenju, ne odgovara u potpunosti na sadasnja pitanja", rekao je Ivanov, dodavsi da je "ovo je u toj meri tacnije sto je sporazum potpisan sa NATO a, kao sto vam je poznato, na Kosovu su angazovane multinacionalne snage, ne samo snage NATO". Svilanovic je rekao da Beograd zeli da ojaca veze sa Evropom, Sjedinjenim Americkim Drzavama i Rusijom i da dobija sve vecu podrsku povodom zahteva za promenu u zoni bezbednosti duz administrativne granice. Prema Svilanovicevom misljenju, sporazum bi trebalo da bude dopunjen, kao znak znacajnog poboljsanja odnosa izmedju Beograda i Zapada. "Nas stav je da nema osnova za nastavak postojanja zone u ovakvom obliku i mogli bi je se potpuno resiti, suziti je ili primeniti ograniceniji rezim", ocenio je Svilanovic. Ivanov je izjavio da Rusija podrzava tu ideju i da se Moskva suprotstavlja zahtevima za nezavisnoscu Kosova.

Goran Svilanovic je saopstio u Moskvi da je doneo licnu poruku jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice sefu ruske drzave Vladimiru Putinu sa pozivom da poseti Beograd. Ministri inostranih poslova SR Jugoslavije i Rusije Goran Svilanovic i Igor Ivanov postigli su u Moskvi dogovor o tesnoj koordinaciji dve strane na resavanju problema bilateralnih odnosa izmedju Rusije i SRJ, kao i o delovanju u okvirima medjunarodnih organizacija, javljaju "RIA novosti". "Beograd dozivljava Rusiju kao partnera, sa kojim se otvoreno moze govoriti o izazovima koji cekaju SRJ u buducnosti", rekao je Svilanovic novinarima posle razgovora Ivanovim. Govoreci o izborima na Kosmetu, ruski sef diplomatije rekao je da Moskva smatra da je njihovo provodjenje moguce "tek posle ispunjenja svih uslova koje je jugoslovensko rukovodstvo smatra neophodnim", prenosi Srna.

Svilanovic je izjavio da je sa novim sefom civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Hansom Hakerupom razgovarao o izborima na Kosovu i da su se u velikoj meri slozili o uslovima neophodnim za takvo izjasnjavanje gradjana. "Ukratko, vazno je odrediti koje ce funkcije biti birane i sta ce biti njihova ovlascenja. Takodje i osigurati ukljucivanje svih ljudi na Kosovu, a tu mislim na Srbe, kao i ukljucenje srpskih i jugoslovenskih vlasti u razgovore o izborima", rekao je Svilanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: