Sreda, 17.01.2001.

16:24

SKRACENJE VOJNOG ROKA: NA SEDAM ILI DESET MESECI?

Izvor: B92

Default images
U Vojsci Jugoslavije vec duze sistematski se razmatra mogucnost skracenja vojnog roka na deset mjeseci, kao i druge izmene i dopune Zakona o VJ, koje se odnose na starosno doba, odlaganje i mogucnost otkupa vojnog roka, saopstila je VJ. Prema recima nadleznih u Trecoj upravi Generalstaba VJ, Vojska jos nije dosla do optimalnog model trajanja vojnog roka, ali se predvidja da ce duzina sluzenja vojnog roka biti deset meseci. "Duzinu trajanja vojnog roka uslovaljavaju duzina trajanja obuke, nacin popune, regrutni kontingent i potrebe popune VJ. Za najslozeniju obuku u trajanju od cetiri meseca i 20 dana optimalna duzina sluzenja vojnog roka bila bi deset meseci i svako skracivanje ovog roka bilo bi neracionalno", pojasnjava se u saopstenju. U tekstu se dodaje da bi godisnje na odsluzenje vojnog roka trebalo da bude upuceno 8.000 regruta, kako bi se vojni rok skratio sa 12 na 10 meseci. "Ovaj broj mogao bi da bude smanjen angazovanjem vojnika po ugovoru za popunu specijalnosti VJ, cija obuka traje najduze, sto je sedam puta skuplje i zahtevalo bi povecanje budzeta za VJ", kaze se u saopstenju, prenosi Srna.

Dusan Ignjatovic iz Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava, organizacije koja se zalaze za skracivanje vojnog roka, kaze za Radio B92 da je predlog vojnog vrha dobra vest. »Pozdravljamo nameru Vojske da o toj temi otvoreno razgovara, ali Jugoslovenski komitet pravnika smatra da skracenje od 10 meseci nije dovoljno«, naglasio je Ignjatovic, istakavsi da je tim Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska predlozio takve promene zakona kojim se ide na skracenje vojnog roka na sedam meseci. "To nismo napamet odredili, vec smo analizirali zakonska resenja istocne Evrope, pogotovo nasih suseda. Sama ideja skracenja vojnog roka je nesto sto pozdravljemo, ali ukoliko bude ponovo regulisano da "prigovaraci savesti" sluze dupli vojni rok, to je za nas potpuno neprihvatljivo. Svima koji zele da sluze alternativno, koji zele da sluze civilni vojni rok treba omoguciti da to cine u istom vremenskom periodu koliki je i period trajanja vojnog roka. Nema potrebe da se ljudi kaznjavaju zbog toga sto zbog svojih verskih, politickih ili drugih motiva ne zele da imaju bilo sta sa oruzjem. Oni svoj dug drzavi mogu sda ispune na drugi naci", istakao je Dusan Ignjatovic za Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: