Ponedeljak, 15.01.2001.

16:10

TRIBINA MEDIJA CENTRA

Izvor: B92

Default images
Crna Gora je ideju o samostalnoj drzavi temeljila na odbrani od prethodnog rezima, a nova demokratska vlast na saveznom nivou i u Srbiji ocekuje promenu tako iskljucivog stava. Taj korak nazad je jedini nacin da se u zemlji ne stvori haos i u samoj Crnoj Gori izbegne ozbiljniji sukob. To je u raspravi o dve Platforme za izmenu odnosa u Federaciji na tribini Medija centra rekao savetnik predsednika Jugoslavije Slobodan Samardzic. "To su predlozi koji su suprotni, jedan ide u pravcu odrzavanja zajednicke drzave, a drugi ide u pravcu razdvajanja drzave, pa pravljenja saveza. Do pre nekoliko dana cinilo se da je u Crnoj Gori prevladao stav da se nudi nesto ultimativno, ali se najavom dolaska Mila Djukanovica sada cini da je doslo do promene tog stava i da se ide dalje od tog ultimativnog stava", rekao je Samardzic.

Raspolozenje se menja i u crnogorskoj javnosti. Blago raste broj pristalica Socijalisticke narodne partije, odnosno zagovornika redefinisane zajednicke drzave. To je narocito izrazeno nakon izlaska Narodne stranke iz vladajuce koalicije u Podgorici. Ovo su podaci istrazivanja agencije "Medijum", a Srbobran Brankovic direktor te agencije, izjavio je da "je osnovan pokazatelj da je u decembru doslo do promene raspolozenja birackog tela". "Koalicija 'Da zivimo bolje' izgubila je izvestan procenat glasova, a koalicija SNP i Srpske narodne stranke poboljsala svoj rejting. Ova promena je zabelezena pre nego sto je NS napustila vladajucu koaliciju. Procenjujem da ce koalicija okupljena oko SNP ojacati posle svega sto se dole dogodilo. Procena je, takodje, da oko 80 odsto gradjana Crne Gore ima definisan stav, a ostalih 20-ak odsto je neopredeljeno i verovatno ce oni odluciti o ishodu eventualnog referenduma", zakljucio je Brankovic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: