Četvrtak, 11.01.2001.

12:56

HRVATSKI POLITICARI PROTIV SAMITA

Izvor: B92

Default images
Potpredsednik hrvatskog Sabora Zdravko Tomac usprotivio se predlogu sefa misije UN u BiH Zaka Klajna o sastanku predsednika Hrvatske, BiH i Jugoslavije i dodao da ce Savet hrvatskog Ministarstva inostranih poslova za odnose s BiH u ponedeljak, 15. januara, raspravljati o odnosima Hrvatske i BiH. "Klajnova ideja nece proci. Mnogo se toga promenilo, a shodno tome treba menjati i strategiju u novim okolnostima", ocenio je Tomac, reagujuci na izjavu Klajna koji je u utorak u Sarajevu rekao da bi najkasnije u prolece trebalo odrzati mini-samit na kome bi ucestvovali predsednici tri drzave. Govoreci o odnosima sa SRJ, on je naglasio da treba decidirano reci da se Hrvatska zalaze za bilateralne, a ne za kolektivne odnose sa SRJ. "Ako se inicijativa i ostvari, pre toga treba da se ispune neki uslovi, kao sto su 12 Vladinih tacaka o saradnji sa SRJ koje je podrzao i saborski odbor za inostranu politiku", rekao je Tomac i dodao da Hrvatskoj nedostaje dubinski konsenzus oko nacionalnih i strateskih interesa.

Generalni sekretar Hrvatske socijal-liberalne stranke Dorica Nikolic ocenila je da bi realizovanje Klajnove incijative "definitivno znacilo vracanje unazad".

Predsednik Demokratskog centra Mate Granic ocenio je da jos nije vreme za trojni sastanak predsednika, napominjuci da ako dodje do takvog sastanka, prethodno treba odrediti njegov cvrst sadrzaj. "Bilateralni razgovori moraju se voditi odmah. Srbija se mora odrediti prema ratu koji je vodio Slobodan Milosevic", rekao je on i dodao da Hrvatska mora znati stavove Beograda o bitnim neresenim pitanjima da bi uopste doslo do susreta.

Predsednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomcic rekao je da Klajnova izjava nije politika ni Hrvatske ni EU. "Hrvatska se na Zagrebackom samitu izborila za individualni pristup EU, pa nema razloga cekati prilagodjavanje SRJ", naglasio je on.

Potpredsednik HDZ Jadranka Kosor usprotivila se vezivanju "u balkanske i bilo kakve druge asocijacije osim evropskih". "Zalazemo se za samostalan pristup. Nadam se da Klajn nece uspeti da realizuje svoju ideju i da sadasnja vlast to nece dopustiti", rekla je ona.

Predsednik Liberalnog saveza Zlatko Kramaric ocenio je da je Hrvatska u paradoksalnoj situaciji "jer sta god da ucini, ne moze zadovoljiti bilo domacu, bilo medjunarodnu javnost". "Moramo postati svjesni da je prosao medni mesec izmedju nas i medjunarodne zajednice. Klajn ima zadatak i nema vremena, on samo radi svoj posao", ocenio je on, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: