Petak, 29.12.2000.

22:38

DJINDJIC NAJAVIO PRVE POTEZE REPUBLICKE VLADE

Izvor: B92

Default images
Buduci premijer Srbije Zoran Djindjic rekao je na konferenciji za novinare da ce nova vlada odmah predloziti tri paketa mera koje treba hitno sprovesti. "Prvi je formiranje komisija koje ce ispitivati zloupotrebe i finansijske afere predhodnih vlasti", rekao je Djindjic i nastavio: "Ja sam pre tri dana dobio analizu poslednjih 5-6 godina o tome koliko je u budzet prikupljeno sredstava iz naplate poreza na dobit i na imovinu - skoro nista i niko skoro nije imao imovinu da bi na nju platio porez. Drugi paket se odnosi na donosenje procedura i mehanizama koji ce spreciti da i ova vlada ne krene stopama stare vlade i treci paket se odnosi na reforme u oblasti privrede, znaci poresko zakonodavstvo, donosenje nekih zakona koji ne postoje trenutno, a bitni su za poslovanje u nasoj zemlji i korekcija nekih postojecih zakona da bi se olaksalo poslovanje - to je Zakon o preduzecima, Zakon o privatizaciji. Ja bih ovog puta skrenuo paznju na cinjenicu da u poslednja 2-3 dana Ministarstvo za vlasnicku transformaciju ocigledno radi non-stop i stancuju procene vrednosti preduzeca, a sve te procene koje su od 5. oktobra do 23. decembra ili do formiranja vlade date bice predmet posebne analize", prenosi B92.

Izlazak Narodne stranke iz crnogorske vlade, Djindjic je ocenio kao opomenu Djukanovicu i dodao da ukoliko ekstremni Liberalni savez udje u vladu, bice to veliko razocarenje. On je dodao da je u cetvrtak uvece razgovarao i sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom o novoj platformi Crne Gore za redefinisanje odnosa u saveznoj drzavi. U razgovoru je, dodao je Djindjic, izrazen stav da redefinisanje odnosa dve drzave moze da bude ostvareno samo u okviru granica SRJ i u okviru ustavnih promena. "Na taj nacin definisali bismo svoje unutrasnje odnose na nacine koje predlaze i Vlada Crne Gore, ali u granicama medjunarodno priznate drzave. Isto tako, mogli bismo da obezbedimo dvotrecinsku vecinu u saveznom parlamentu da se ustavnim promenama do tog cilja dodje", rekao je Djindjic i dodao: "ja sam sa g. Djukanovicem vise puta o tome razgovarao i to sa poslednjih sastanaka sam imao utisak da postoji saglasnost. Poslednjih desetak dana imam utisak da ima sve manje saglasnosti, ali se nadam da je to samo uslovljeno nekim klimatskim dogadjajima i da cemo se naci, ipak, na nekoj realisticnoj minimalnoj platformi. Moj predlog je bio - hajde da donesemo odluku kao Srbija i Crna Gora da nam je cilj da budemo clanice evropske zajednice i hajde da nase medjusobne odnose sada uredjujemo tako da one budu kompatibilne evropskoj zajednici i da se ne desi da za 10 godina bude vise granica i prepreka nego izmedju Francuske i Nemacke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: