Petak, 22.12.2000.

08:55

KOSTUNICA ZAVRSIO JEDNODNEVNU POSETU FRANCUSKOJ

Izvor: B92

Default images
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica u cetvrtak uvece u Parizu razgovarao je sa francuskim predsednikom Zakom Sirakom. Kostunica je nakon ovog susreta izjavio novinarima da je sa Sirakom razgovarao o odnosima Srbije i Crne Gore, situaciji u Presevskoj dolini i na Kosovu. Jos jednom se pokazao dobro poznati stav Francuske o teritorijalnoj celovitosti Jugoslavije i nemenjanju granica na Balkanu, istakao je jugoslovenski predsednik. "Francuska ima posebno veliku ulogu u povratku SRJ u svet i Evropu, pre svega. U vise dosadasnjih susreta, koji su zapoceli vec nekoliko dana posle izbora u SRJ posetom francuskog ministra inostranih poslova Ibera Vedrina Beogradu, a zatim mojim odlaskom u Bijaric, utrt je put prvo obnavljanju, u onom starom svetlu i sjaju, nekadasnjih jugoslovensko-francuskih i srpsko-francuskih veza, ali svi ti susreti uvode SRJ u Evropu", rekao je predsednik SRJ. Kostunica se tokom jednodnevne posete Parizu sastao i sa premijerom Francuske Lionelom Zospenom i ministrom inostranih poslova Iberom Vedrinom. U rezidenciji jugoslovenske ambasade u Parizu Kostunica je razgovarao i sa predstavnicima Srba u dijaspori. "Mi razmisljamo o tome da na jedan nacin pokusamo da povezemo dijasporu, u onoj meri u kojoj je to moguce i imajuci u vidu nasu nacionalnu osobinu da prilicno delimo. Mnogi su jos problemi tu nereseni - pravo glasa itd. - ali u ovako promenjenim okolnostima, sve ce se to menjati. Nasa politika i nase najdublje uverenje je da je jedan od stubova naseg naroda njegova dijaspora", rekao je Kostunica. Jugoslovenski predsednik je u Parizu posetio i izlozbu "Srbija - izvorna verzija" koja se odrzava na Sorboni.

Francuski predsednik Zak Sirak je u razgovoru sa predsednikom SRJ izrazio nadu da ce izbori, koji se u subotu odrzavaju u Srbiji, "omoguciti nastavak puta demokratije i promena". "Po prvi put u ovom regionu posle dosta vremena vidimo otvaranje puta razuma, odnosno puta mira, postovanja drugog i dijaloga", prenela je portparol francuskog predsednika Katrin Kolona reci Zaka Siraka. Kolona je izjavila je da je Sirak tokom jednocasovnog razgovora sa Kostunicom u Jelisejskoj palati podsetio na neophodnost saradnje SRJ sa Haskim tribunalom i podvukao "vaznost koju ta saradnja ima u ocima medjunarodne zajednice". Francuski predsednik je rekao da mu je poznata "osetljivost tog pitanja", ali je istakao da to pitanje cini deo medjunarodnih obaveza Jugoslavije, kao sto je navedeno u deklaraciji koja je usvojena 24. novembra na Evropskom samitu u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: