Četvrtak, 14.12.2000.

16:13

DINKIC: DINAR OD PETKA POTPUNO KONVERTIBILAN

Izvor: B92

Default images
Jugoslovenski dinar od petka postaje u potpunosti konvertibilan, najavio je u cetvrtak guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic. Kako prenosi Radio B92, guverner je za petak najavio i i pustanje u opticaj novog dinara, koji ce prvi dobiti korisnici decjih dodataka.

Dinkic je dodao da ce konvertibilnost dinara u svim tekucim transakcijama podrazumevati da ce "svi privrednici i svi gradjani u neogranicenim kolicinama moci da menjaju dinare za devize i obratno". Prema njegovim recima, nove novanice bice u opticaju paralelno sa starim sve do isteka roka za njihovu zamenu koji ce odrediti NBJ, a koji "sigurno nece biti pre kraja januara". Novi dinar stampace se u iznosima od 20, 50 i 100 dinara, a u planu su i novcanice od 200 i vise dinara. Kovani novac bice u apoenima od 1, 2 i pet dinara i 50 para.

Dinkic je najavio da ce u petak biti objavljen konkurs za menjacnice u Crnoj Gori, kao sto je vec ucinjeno u Srbiji jer, prema njegovim recima, postoji veliki interes gradjana juzne jugoslovenske republike za konvertibilnim dinarom. Iako je vice guverner Narodne banke Crne Gore Milojica Dakic izjavio da isplate 150 maraka stare devizne stednje u toj republici nece biti, Mladjan Dinkic je za petak najavio pocetak isplate stare devizne stednje u Crnoj Gori. "Zasto crnogorske banke jos nisu krenule to da isplacuju iako je NBJ vec obezbedila devize, neka to vlasti u Crnoj Gori obaveste svojim gradjanima. Govorim nezavisno do toga sto je Vlada Crne Gore prethodno isplatila stedise koje su imale uloge do 150 nemackih maraka. Medjutim, ostala je neizmirena obaveza za krupnije stedise", zakljucio je Dinkic. Sto se tice isplate devizne stednje u Srbiji jedini problem su stedise JIK banke koja vise ne postoji. Dinkic je rekao da ce se u dogovoru sa privrednim sudom u Beogradu tim stedisama od ponedeljka sledece nedelje obezbediti isplata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: