Nedelja, 10.12.2000.

13:51

KUSNER: MOJA MISIJA NA KOSOVU NIJE U POTPUNOSTI USPELA

Izvor: B92

Default images
Sef UNMIK-a Bernar Kusner priznao je da misija Ujedinjenih nacija na Kosovu u vreme njegovog angazmana "nije u potpunosti uspela", ali i istakao da je postigla odredjene uspehe, medju kojima je organizovanje lokalnih izbora Kosovu. Kako prenosi Beta, Kusner je u izjavi jagodinskoj televiziji "Palma plus" ocenio da su lokalni izbori na Kosovu bili slobodni i demokratski, a da u predizbornoj kampanji nije bilo nasilja. On je ponovio optuzbe na racun rezima Slobodana Milosevica da je "blokirao" registraciju Srba pred te izbore, i najavio novo otvaranje procesa registracije za ponovno glasanje "kako bi Srbi dobili sansu da upravljaju svojim opstinama".

On je izrazio zaljenje zbog toga sto problem nacionalnih manjina na Kosovu nije resen i sto do sada nije bilo masovnijeg povratka raseljenog nealbanskog stanovnistva, i istakao da je jedan od glavih zadataka UNMIK-a obezbedjivanje sigurnosti za povratnike. Odlazeci sef UNMIK-a je negirao da je bilo kojom svojom izjavom ili gestom podsticao kosovske Albance na otcepljenje od Srbije i SRJ. Kusner je dodao da jos nije vreme za otpocinjanje dijaloga izmedju vlasti SRJ i politickih predstavnika kosovskih Albanaca, obzirom da "pre otpocinjanja dijaloga mora biti zavrsen proces uspostavljanja mira na Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: