Sreda, 07.02.2001.

20:30

G17: PORESKA POLITIKA USPORAVA REFORME

Izvor: B92

Default images
Postojeca poreska politika usporava privredne reforme u zemlji i na tom planu su neophodne hitne promene, izjavio je clan G17 Milan Kovacevic. Kako prenosi Radio B92, Kovacevic je posebno kritikovao visinu saveznog budzeta. Prema njegovim recima, savezni budzet je 104 odsto veci nego proslogodisnji, "iako smo ocekivali da ima dosta razloga da taj savezni budzet bude tanji". "U medjuvremenu je najavljeno smanjivanje vojnog roka, to je vrlo vazna stavka. Sve manje vidimo sigurnost gde ce savezna drzava opstati, a ona postaje mesto gde se skuplja jos vise novca. Ono sto je jos gore, taj veci novac kojim je povecan savezni budzet je dosao uglavnom iz posebnog poreza koji se dodaje na porez na promet i na taj nacin je porez na promet u Beogradu dostigao 31 odsto po gornjoj stopi, sto je, po mom misljenju, izvrstan mehanizam da se trgovina gura u crno trziste", zakljucio je Kovacevic.

Mirosinka Dinkic, saradnik G 17 je govorila o socijalnim aspektima tranzicije. Ona je rekla da bi tokom prve godine privrednih reformi, bez posla ostalo oko 300.000 radnika. "Od ovog broja 50.000 otpustenih radnika bi moglo da nadje posao u novootvorenim, a jos toliko u obnovljenim preduzecima", rekla je ona. A za zbrinjavanje preostalih 200.000 lica, prema njenima prognozama, potrebno je obezbediti izmedju 300 i 400 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: