LJAJIC RAZGOVARAO SA IZASLANICIMA UNHCR-A

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2000.

13:01

Default images
Jugoslovenski ministar za nacionalne manjine i etnicke zajednice Rasim Ljajic u ponedeljak je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Pristini, Erikom Morisom, i sefom Kancelarije UNHCR-a u Beogradu Erkijom Hajnonenom. U razgovoru povodom dogadjaja u Presevskoj dolini, na jugu Srbije, ocenjeno je da i "nasa drzava i medjunarodna zajednica treba sve da ucine kako bi se obezbedio povratak svih izbeglica na to podrucje", navedeno je u saopstenju Saveznog sekreterijata za informisanje. Naglasena je i potreba za punom integracijom tamosnjeg albanskog stanovnistva u ukupan ekonomski i drustveni zivot, ali i neophodnost uspostavljanja trajne bezbednosti za sve koji zive na tom podrucju. Ljajic i Erik Moris trebalo bi da posete Presevsku dolinu u toku ove nedelje, navodi se u saopstenju koje prenosi Beta.

U intervjuu za novosadsku "Vojvodinu" Rasim Ljajic je izjavio da nova jugoslovenska vlast mora da prekine sa praksom stare vlasti koja je stalno dovodila do nezadovoljstva pripadnika nacionalnih manjina. "Treba da demonstriramo smelost koju prethodna vlast nije imala, da dodjemo na svaki deo teritorije drzave i razgovaramo sa svim gradjanima bez obzira na njihove aspiracije", rekao je savezni ministar. Ljajic je u tampon zonu na jugu Srbije, kako kaze, usao na sopstvenu odgovornost, jer niko u tom trenutku nije mogao da mu garantuje bezbednost, a najavio je i svoj odlazak u selo Konculj, u kome su skoncentrisane znacajne snage albanskih ekstremista. "Nas cilj je da uspostavimo kontakt sa lokalnim albanskim stanovnistvom u tom podrucju, koje ne kontrolise policija i koje se smatra za rizicno", naveo je Ljajic. On je kazao da se lokalno albansko stanovnistvo zali na diskriminaciju u lokalnoj samoupravi, da su u izuzetno malom broju zastupljeni u organima vlasti, da je izuzetno mali broj Albanaca u policiji i da nemaju ni jednog direktora skole. "To jeste vid diskriminacije i mi smo pokazali spremnost da se takva situacija razresi", rekao je Ljajic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: