LIDERI DOS-A POTPISALI SPORAZUM O IZBORNOJ SARADNJI

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2000.

23:57

Default images
Lideri Demokratske opozicije Srbije u utorak pre podne su potpisali koalicioni sporazum kojim su usaglaseni svi uslovi saradnje stranaka tog bloka za republicke izbore u Srbiji 23. decembra. Nosilac liste DOS-a, prema sporazumu, bice predsednik SRJ Vojislav Kostunica, a prvi na listi bice predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic. Tokom potpisivanja predstavnici DOS-a su rekli da ce sastav i program buduce vlade biti predstavljeni za nedelju dana i da ce to biti okosnica predizborne kampanje, koja treba da pocne 1. decembra. Funkcioner DS Cedomir Jovanovic rekao je da je u sporazumu ostao stav da oni koji su u strankama clanicama DOS-a manje od godinu dana ne mogu da budu na poslanickoj listi. On je dodao da ce listu za izbore DOS predati u roku i da je u toku prikupljanje potpisa. Rok za podnosenje lista kandidata istice 7. decembra.

Cedomir Jovanovic je objasnio zasto je u sporazum ubacena posebna klauzula. "Zbog postovanja stranaka clanica Demokratske opozicije Srbije i uvazavanja cinjenice da se u politickom zivotu nase zemlje desavalo dosta toga sto je nespojivo sa programskim nacelima nase koalicije, u ovaj sporazum je ugradjena klauzila koja obavezuje stranke clanice DOS-a da na listi DOS-a za republicke izbore ne mogu predlagati kandidate SPS-a, JUL-a, SRS-a i SPO-a, odnosno kandidate iz svojih stranaka koji su u prethodnih sest meseci dosli iz neke od navedenih stranaka. To podrazumeva da gospodin Vukasnovic, s obzirom da je napustio Demokratsku stranku, ne moze biti kandidat Pokreta za demokratsku Srbiju na sledecim izborima", rekao je Jovanovic.

Bivsi potpredsednik DS, a od skora clan Pokreta za demokratsku Srbiju, Goran Vuksanovic, dao je svoj komentar ove klauzule na konferenciji za novinare. "Pa posto je nedostajala jedino moja slika u tom clanu sporazuma, ja mogu da kazem da cu ja, uprkos svemu i bez obzira na sve, dati svoj puni doprinos sto ubedljivijojopobedi DOS-a. Meni, inace, ta vrsta, da kazem, jedne licne osvete, da ne kazem progona, zabavlja jer mislim da je to zaista nevazno u odnosu na opsti uspeh DOS-a", rekao je Vuksanovic.

Nakon potpisivanja sporazuma, Milan St. Protic procitao je zajednicko saopstenje DOS-a u kojem se najostrije osudjuju teroristicki i separatisticki akti ekstremnih Albanaca na jugu Srbije uz ocenu da je to direktan napad na teritorijalni integritet Srbije i SRJ i ugrozavanje stabilnosti citavog Balkana. DOS je od UN i Kfora zatrazio da odmah preuzme obaveze iz rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu i da odmah obezbedi da se albanski teroristi vrate na Kosovo i da se razoruzaju sve grupe albanskih ekstremista. Takodje, DOS istice da problem treba resiti mirnim putem, ali da su drzavni organi spremni da zastite mir i slobodu i teritoriju Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: