DIREKTORI NIS-A OSTALI BEZ PASOSA

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

21:28

Default images
Nekoliko direktora Naftne industrije Srbije je ovih dana ostalo bez pasosa i nece im biti vraceni sve dok se ne ispitaju sve poslovno politicke mahinacije u ovom javnom preduzecu, saznaje Radio B92. Prema nasem izvoru, najvise iznenadjuje cinjenica da su bez putnih isprava ostali direktori nizeg ranga, dok oni koji su odlucivali poput Milana Djakovica, bivseg generalnog direktora NIS-a i Zivka Soklovackog, predsednika Upravnog odbora u ovoj kompaniji, nisu dobili cak ni zabranu na izlazak iz zemlje.

Prema dosadasnjim saznanjima, prve privredno - kriminalne radnje otkrivene su u saradnji NIS-a sa novosadskom firmom »RR«, u vlasnistvu Ranka Rodica, inace, kuma Milana Djakovica, bivseg generalnog direktora Naftne industrije Srbije. Privatna firma »RR« navodno je za racun Naftne industrije Srbije redovno servisirala njen vozni park u Budimpesti i za te usluge skoro svaki mesec je naplacivala od pet do deset hiljada maraka. Nasi sagovornici tvrde da je rec o fiktivnom servisiranju, odnosno o neopravdanom iznosenju novca Naftne industrije Srbije u Madjarsku, a preko novosadske banke »Kontinental«. Drugi slucaj vezan za firmu »RR«,a koji tek treba da se istrazuje, je u vezi sa uplatom NIS-a na racun ove firme, za isporuku satova u vrednosti od oko sest miliona i 200 hiljada dinara. Prema recima nasih sagovornika, u NIS-u jos niko nije uspeo da sazna o kakvim satovima je rec i sta ce naftnoj kompaniji satovi u vrednosti od oko 290.000 maraka. Zaposlene je najvise iziritirala faktura »RR« upucena NIS-u, za isporuku nekoliko koznih damskih tasni, od kojih je svaka kostala oko pet hiljada maraka. Za jednu od njih se pouzdano zna da je bila namenjena Miri Markovic, supruzi bivseg jugoslovenskog predsednika. Na ovoj fakturi su bile i pepeljare, od kojih je svaka pojedinacno kostala oko 50 hiljada dinara. U Naftnoj idnustriji Srbije uskoro pocinje i istraga o poslovnom odnosu drzavne nafte kompanije sa kikindskom firmom "Sole", vlasnistvo brata Zivka Sokolovackog, visokog funkcionera JUL-a i predsednika Upravnog odbora NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: