MARKOVIC POTVRDIO DA SU DVE STRANE DOKUMENTA VERODOSTOJNE

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2000.

16:58

Default images
Koministar policije u Vladi Srbije Bozo Prelevic izjavio je da je sef Sluzbe Drzavne Bezbednosti Rade Markovic odgovorio na zahtev kolegijuma Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije da dostavi svoje misljenje o dokumentu koji je procureo u javnost a tice se ubijenog novinara Slavka Curuvije, javlja Radio B92. Prelevic je na konferenciji za novinare rekao da je “Markovic potvrdio da su dve od tri strane dokumenta nedvosmisleno pisane rukom strucnog lica”

"U tom dokumentu (govorim samo o prve dve strane) postoje strucne, tehnicke ii formalne manjkavosti na osnovu kojih se moze sumnjati da je dokument autentican -zato je kolegijum ministarstva zatrazio detaljniji izvestaj iz resora Drzavne bezbednosti jer nam nije odgovoreno na kljucno pitanje - da li je dokument autentican ili ne. Treca strana je ocigledno pridodata tekstu, sto govori o tome da taj dokument nije sastavljen u istom momentu, niti kucan na istoj masini, on je i bez ikakve oznake, potpisa, inicijala ovlascenog lica sto je uobicajeno u ovom poslu", izjavio je Prelevic.

Prelevic je dodao da odgovor od Markovica ocekuje u naredna 24 sata, jer je tom brzinom i na prvi zahtev odgovorio. On je takodje naglasio da je Rade Markovic rekao da je spreman da sve relevantne podatke o ovom predmetu prezentira odgovarajucem ovlascenom drzavnom telu i zahteva da o tome bude informisana javnost.

Koministar Prelevic je ostro kritikovao i nacin na koji su pojedini mediji prezentovali izvestaj sa konferencije za novinare koju je organizovao Fond za humanitarno pravo, trazeci od novinara da postupaju profesionalno, da "ne sude", vec da to prepuste sudovima.

"Ja Radeta Markovica vrlo slabo poznajem i nemam razloge ni da ga branim, ni napadam. Ako je izvrsio krivicno delo o tome ce odluku doneti sud i niko drugi", naglasio je Prelevic i dodao da ce ubrzo doci i do kadrovskih promena u MUP-u. On je takodje istakao i da ce svi policajci koji su izvrsili krivicna dela za njih odgovarati, kao i da MUP "nece opstruirati istragu i utvrdjivanje odgovornosti za ono sto je radjeno van zakona".

Koministar MUP-a Prelevic najavio je, takodje, da ce MUP Vladi Srbije uputiti predlog o ukidanju poreza na promet polovnih automobila, dozvoljavanje preregistracije sa crnogorskih na srpske tablice, kao i da ce pojacati suzbijanje kriminaliteta i intenzivirati saradnju sa Interpolom, Europolom, policijama susednih zemalja i policijom u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: