Utorak, 17.10.2000.

14:47

SAVET EVROPE SPREMAN DA POMOGNE SRJ U OBRAZOVANJU

Izvor: B92

Default images
Ministri za obrazovanje iz 41 zemlje clanice Saveta Evrope, okupljeni na konferenciji u Krakovu, potvrdili su danas svoju spremnost da SR Jugoslaviji pruze veliku pomoc u obnovi obrazovnog sistema.

Ministri su ocenili da "politicka tranzicija u SRJ jos uvek nije obavljena", ali su izrazili nadu da Srbija i Crna Gora sto pre budu pozvane da ucestvuju u regionalnim obrazovnim projektima u jugoistocnoj Evropi, prenosi Beta. Osim toga ministri su se zalozili da Savet Evrope pomogne SRJ da usvoji moderne standarde obrazovanja odmah po ukidanju Zakona o univerzitetu iz 1998, koji je doziveo kritiku kao "veliko krsenje evropskih normi akademske slobode i autonomije univerziteta", pre svega u Udruzenju evropskih univerziteta.

Sledeci cilj je reforma nastave na fakultetima i visim skolama i nastave istorije u osnovnim skolama. U deklaraciji, usvojenoj danas posle dvodnevnog skupa, ministri za obrazovanje su ocenili da je "velika pomoc" potrebna skolama u domenu obrazovanja za demokratsko drustvo. U tom dokumentu se istice da bi pomoc odmah trebalo dati da bi se organizovali seminari za obuku predavaca za obrazovanje u civilnom drustvu i brzu modernizaciju skolskih udzbenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: