Sreda, 11.10.2000.

13:57

APEL ZA OSLOBADJANJE FLORE BROVINE

Izvor: B92

Default images
Lekarka Flora Brovina, albanska pesnikinja, jos cami u zatvoru. Osudjena je, bez ikakvih dokaza, kao zrtva izrazito politickog procesa, na dvanaest godina tamnice. Kao srpski pisci, krajem prosle godine najostrije smo, po svojoj savesti, protestovali protiv takvog sudjenja i teske presude. Uvereni smo da je s pobedom demokratske opozicije kod nas sustinski izmenjen pogled na svaku vrstu proganjanja po osnovama nacionalnih, konfesionalnih i ideoloskih razlika. Pridruzujuci se zahtevima da svi politicki zatvorenici u Jugoslaviji budu pusteni iz zatvora, ocekujemo i da ce Flora Brovina biti najhitnije oslobodjena. Jovica Acin, Radmila Lazic, Novica Milic, Vasa Pavkovic, Ibrahim Hadzic, Drinka Gojkovic, Bozo Koprivica, Ljiljana Sop, Svetislav Basara, Radoslav Petkovic i Mladen Markov. Apelu se pridruzuju najugledniji americki pesnik srpskog porekla Carls Simic i Adam Mihnjik, poznati poljski intelektualac i bivsi disident.

Pred niskim Okruznim sudom u cetvrtak ce se nastaviti obnovljeni sudski postupak protiv Flore Brovine, koja je u prvom postupku osudjena na 12 godina zatvora, prenosi Beta. Vrhovni sud Srbije ukinuo je pocetkom juna presudu Okruznog suda u Nisu od 9. decembra prosle godine, kojom je Flora Brovina osudjena na 12 godina zatvora zbog udruzivanja radi neprijateljske delatnosti u vezi s terorizmom u vreme ratnog stanja. Obnovljeni glavni pretres odlozen je 14. septembra, na zahtev branilaca, jer Brovina nije mogla da pripremi odbranu posto joj nije dostavljeno resenje Vrhovnog suda Srbije o ukidanju prvobitne presude suda u Nisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: