"Novaku bi trebalo dozvoliti da igra u Australiji"

Učešće Novaka Đokovića na prvom grend slemu sezone i dalje je pod upitnikom.

Izvor: Z.K.

Četvrtak, 09.12.2021.

12:05

Foto: Profimedia

Iako se njegovo ime formalno nalazi na listi učesnika, niko još nije potvrdio da će on od 17. do 30. janara braniti trofej u Melburn parku.

Javnost u Australiji je, kao i na mnogim drugim mestima, podeljena po pitanju pravila o učešću igrača na Australijan openu.

Dok je pre nekoliko nedelja doneseno pravilo da mogu da igraju samo vakcinisani, ima i onih koji smatraju da to nije etički i da treba da postoje izuzeci.

Kit Retboun, profesor na Univerzitetu Mekveri, i predavač o modernoj evropskoj istoriji, u kolumni za "The Conversation" ističe da Novakov vakcinalni status ne bi trebalo da bude tema i da bi on svakako trebalo da igra.

"Đoković je sam rekao da se zalaže za slobodu izbora, ali njegovo odbijanje da bude jasan sa Tenis Australija naglašava nešto što bi trebalo da bude prosta stvar. Njegov vakcinalni status ne bi trebalo da bude bitan - on bi i dalje trebalo da igra", kaže Retboun.

Iako smatra da je Vlada Australije uradila mnogo po pitanju zaštite od koronavirusa, i dodaje da bi trebalo da se uključe i druge strategije kada su sportisti u pitanju, kao što su nošenje maske, karantini, kovid baloni i držanje dostance.

"Ako je Đoković nevakcinisan, njegov ulazak u Australiju je sigurno protiv politike Komonvelta. Ipak, vlada je već načinila izuzetke za elitne sportiste na mnogo načina. To može da se ne sviđa običnim ljudima, te posebne i vidno manje rigorozne granice politike za sportiste, ali oni su uvek imali drugačija pravila kada je reč o putovanju i obavljanju posla. Većina zemalja ima posebne viza procedure za elitne sportiste. Pre pojave kovida, sportisti koji su dolazili u Australiju, prolazili su mnoga pogranična pravila u vezi sa uvozom opreme i dobara ili zarađujući novac bez dugoročne radne vize", kaže Retboun.
Foto: Profimedia
On dodaje i sledeće:

"Ta posebna pravila nastavila su se i tokom pandemije. Sloboda za sportiste da putuju bila je ključni princip mnogih sportskih organizacija, kao što je MOK. Na primer, MOK trenutno radi sa kineskom vladom da dozvole nevakcinisanim sportistima ulaz u zemlju za ZOI 2022 (karantin 21 dan) iako su granice Kine zatvorene za većinu putnika".

Ovaj autor podseća i da su sportisti u Australiji u ragbiju i fudbalu nesmetano prelazili međudržavne granice tokom pandemije, kada to niko nije mogao.

Imali su posebne beneficije, posebne smeštaje u karantinu i to sve pre procesa vakcinacije. Ista stvar važila je za biznismene, glumce, političare.

"Čak i bez vakcina Australijan open 2021 je održan sigurno korišćenjem restrikcije zona za navijače, nošenjem maski, distanciranjem, testiranjem igrača i osoblja, upotrebom elektronskih uređaja za procenjivanje auta i 14-dnevnim karantinom po dolasku u zemlju", podseća Retboun.

Na kraju, isti autor ističe i da bez posebnih pravila za sportiste, gube svi, naročito u ekonomskom smislu.

"Bez izuzetaka za sportiste, naše sportske organizacije bi pretrpele teške finansijske gubitke. NBA je u 2020. igrao plej-of u balonu, a imali smo na sličan način i Olimpijske igre u Tokiju. Otkazivanje obe stvari donelo bi milijarde dolara gubitaka".

Rekao je i da razume poziciju Tenis Australija, ali da treba o svemu razmisliti.

"Pozicija direktora Tenis Australija, Krega Tajlija je razumljiva. Stisnut između potrebe da zaštiti svoje zaposlene od pretnje infekcijom, kao i želje da nastavi saradnju sa Vladom Viktorije, Australijan open i Tenis Australija su manje spremni za rizik nego druge sportske organizacije. Ipak, činjenica je da kovid ostaje ovde. Teško da će se proširiti više zbog nekog sportskog takmičenja i moramo da razmotrimo nove načine života sa njom u godinama pred nama", zaključio je Retboun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli: