Čitaoci B92.net su odlučili – 20 najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije

Pre par dana objavili smo listu deset najuspešnijih bendova bivše Jugoslavije krajem 1981. godine. Međutim, čitaoci B92.net bili su i više nego zainteresovani da napišu po koju reč o spomenutim bendovima, ali i da produže postojeću listu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/angellodeco
Foto: Shutterstock/angellodeco

Shodno tome, lista jugoslovenskih bendova nije mogla da se ograniči na 1981. godinu, s obzirom da su rok, pop i mnogi drugi bendovi, koji su obeležili mnoge mladosti, ali i generacije, formirani u kasnijem periodu.

U nastavku teksta, napravili smo listu 20 jugoslovenskih bendova, prema mišljenjima čitalaca B92.net, koji s pravom, tačnije, svojom inovativnom muzikom, zaslužuju da budu upamćeni za nove naraštaje.

Na vrhu liste, ubedljivo se nalazi grupa "Azra" iz Zagreba, a onda i "Haustor", takođe, iz Zagreba.

Makedonska džez-rok grupa "Leb i sol" nalazi se na početku liste, a iza njih su odmah srpska rok grupa "Partibrejkers".

Jedna od najuspešnijih i najuticajnih rok grupa bivše Jugoslavije je bend "Ekatarina Velika" ili, pak, jednostavno "EKV" iz Beograda.

Lista se dalje nastavlja sa rok grupom "Električni orgazam" iz Beograda i bendom "Disciplina kičme", takođe, iz Beograda.

Potom sledi kragujevačka rok grupa "Smak" i "Atomsko sklonište" iz Pule.

Pre tačno 40 godina jedan od najuspešnijih bendova bio je "Riblja čorba", koji je i danas opstao na muzičkoj sceni.

Iza njih slede bendovi "Crvena jabuka", "Parni valjak", "Indeksi", "Bijelo dugme", "Novi fosili", "Idoli", "Divlje jagode".

Ne bi trebalo zaboraviti jugoslovensku i srpsku rok grupu iz Beorada "YU grupa", hrvatski bend "Prljavo kazalište", ali ni rok bend "Zabranjeno pušenje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu