Subota, 16.03.2002.

19:00

UGROZENO SNABDEVANJE POTROSACA RUSKIM GASOM

Izvor: B92

Default images
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Dimitrije Vukcevic izjavio je za B92 da je ugrozeno snabdevanje potrosaca ruskim gasom jer, kako je naglasio, NIS nema dovoljno novca da izmiri tekuce obaveze. "Snabdevanje prirodnim gasom iz Rusije je, prakticno, dovedeno u pitanje zbog tekucih obaveza NIS-a prema Gaspromu. Nemogucnost NIS-a da zadovolji svoje obaveze proizilazi iz toga sto nase domace firme i budzetski potrosaci ne placaju za potroseni gas. Tekuce obaveze za ovaj mesec iznose 29 miliona dolara, a NIS-u nedostaje oko 15 miliona dolara da bi izmirio te obaveze", rekao je Vukcevic.

On je za 22. mart najavio posetu delegacije ruskog "Gasproma" Naftnoj industriji Srbije. On kaze da ce u razgovorima biti reci o tekucim problemima, ali i o modalitetima placanja starog duga u vrednosti od 261 milion dolara. Vukcevic je potsetio da NIS vec godinu dana unazad redovno izmiruje tekuce obaveze prema "Gaspromu". "Tako smo stekli pravo da nase firme i izvoznici prodaju svoje usluge i robu na ruskom trzistu u vrednosti od 65 odsto od vec izmirenih tekucih racuna NIS –a za isporuceni gas " – zakljucio je Vukcevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: