Utorak, 16.10.2001.

20:53

Srpski eksperti posmatrali ekshumaciju

Izvor: FoNet

Default images
Clanovi Kontakt-grupe za nestala lica u utorak su, posle sastanka s predstavnicima UNMIK, posetili pravoslavno groblje u Pristini gde je pocela ekshumacija 5 neidentifikovanih tela, kojoj su, u ulozi posmatraca, prisustvovali i srpski eksperti sudske medicine i kriminalistike, saopstio je Savezni komitet za Kosovo. "Nas status posmatraca groblju ogledao se u tome sto smo posmatrali sa udaljenosti oko 20 metara pored policijske trake, kojom je obelezeno mesto gde se ekshumacija obavlja. Nismo imali mogucnost da damo bilo kakav predlog ili da komentarisemo deo tog posla", izjavio je jedan od clanova ekspertskog tima Kontakt-grupe za nestala lica Sasa Dobricanin i dodao da to nije u skladu s dogovorom koji je postignut na predhodnom sastanku. "Zbog postovanja svoje struke i dobijanja ispravnih podataka i zavrsetka identifikacionog postupka, u ovom trenutku moramo malo da zastanemo i prekinemo rad", rekao je Dobricanin. Predsednik Potkomiteta za ljudska prava Saveznog Komiteta Vladimir Bozovic takodje nije zadovoljan sastankom, niti statusom srpskih eksperata sudske medicine. "Neprihvatljivo je odugovlacenje resavanja problema nestalih lica s obzirom na to da je mnogo vremena potroseno na sastancenja i pregovore", istakao je Bozovic.

Sef Departmana UNMIK za ljudska prava Monik Finberg je novinarima izjavila da postoje odredjeni problemi, ali se “nada njihovom uspesnom resenju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: