Ponedeljak, 22.10.2001.

23:32

Kostunica zakazao sednicu obe vlade o Kosovu

Izvor: B92

Default images
Na zajednickoj sednici republicke i savezne vlade, koju je za utorak u 11 casova  zakazao predsednik Jugsolavije Vojsilav Kostunica, bice razmatrano stanje na Kosovu uoci predstojecih izbora 17. novembra.  Kostunica je premijerima  savezne i republicke vlade poslao nacrt deklaracije koju bi trebalo da usvoje dve vlade. U tom dokumentu se konstatuje da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 nije ispunjena u delu koji se odnosi na Srbe i druge nealbance, njihovu bezbednost, povratak prognanih i traganje za nestalima, uprkos tome sto je od dolaska UNMIK-a i Kfora proteklo 28 meseci, navodi se u saopstenju iz kabineta predsednika Jugsolavije. U nacrtu deklaracije, takodje, predlozen je okvir trajne saradnje UNMIK-a i Kfora sa jedne i drzavnih organa SRJ, sa druge strane, radi reafirmacije obaveze iz Rezolucije 1244 koje su od zivotnog interesa za Srbe i ostale nealbance.

Predsednik drzavnog kordinacionog tela za Kosovo Nebojsa Covic, u izjavi za B92, kaze da je pomenuta deklaracija veoma vazna i da jos jednom pokazuje zvanican stav Beograda:  “U toj deklaraciji je jos jedan pozitivan iskorak u smislu svega onoga sta je trebalo da se uradi na Kosovu i Metohiji kad je upitanju srpska nacionalna zajednica i ostale nealbanske zajednice. Ona sadrzi sta sve nije uradjeno i sta bi moralo da bude preduzeto od mera poverenja od strane UNMIK-a i medjunarodne zajednice kako bi i predsednik SRJ, a i savezna i republicka vlade mogle da razmotre te mere u smislu daljih pozitivnih koraka a koje bi morali svi zajedno da preduzmemo, ukoliko je medjunarodnoj zajednici stalo da Srbi izadju na izbore”. Covic takodje smatra da,  iako je ostalo jos malo vremena do 17. novembra, ne treba zuriti sa donosenjem konacne odluke o izlasku Srba na kosovske izbore. “Vremena uvek ima bez obzira koliko izgledalo da nema i ne treba zuriti jer su ovo izuzetno teske odluke. Zato mi je nerazumno sto neki svaki dan pozuruju i kad cujem kakve stavove i odluke donose u vezi sa tim. Mislim da su vazne odluke savezne i republicke vlade u prisustvu predsednika SRJ”, kaze Covic.Predsednik SR Jugoslavije Vojislav Kostunica razgovarao je u ponedeljak uvece telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom o Kosovu i predstojecim izborima u pokrajini. Kako je saopsteno iz kabineta predsednika SRJ, Anan je, u duzem razgovoru, ukazao na vaznost predstojecih izbora na Kosovu, posebno istakavsi znacaj izlaska i drugih nealbanaca na te izbore. On je izrazio razumevanje za, kako je rekao, "opravdane prituzbe" Srba zbog stanja na Kosovu i naglasio neophodnost saradnje izmedju UNMIk-a i jugoslovenskih drzavnih organa, kako bi se razlozi tih prituzbi otklonili, navodi se u saopstenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: