Subota, 27.10.2001.

21:09

Pavkovic o izvestaju HRW

Izvor: SRNA, FoNet

Default images
U novom izvestaju Hjuman rajts voca povezuje se bivse rukovodstvo Srbije i Jugoslavije sa "brojnim zlocinima nad Albancima", a u tri poglavlja dokumentuju se "zloupotrebe koje je pocinila OVK", koja je otimala i ubijala civile za vreme i posle rata, kao i "prekrsaji NATO" prilikom bombardovanja Jugoslavije. U poglavlju u pod nazivom "Snage konflikta" detaljno se pominju razne Vladine snage koje su ucestvovale u sukobu, kao i kljucni pripadnici OVK. Izvestaj, koji sadrzi 593 stranice, koristi nove statisticke metode i sveobuhvatno istrazivanje na terenu s ciljem dokumentovanja mucenja, ubijanja, silovanja i nasilnih proterivanja koja su pocinile snage pod Milosevicevom komandom nad kosovskim Albancima, izmedju 24. marta i 12. juna 1999. godine. "Jasno je da je kampanjom na Kosovu 1999. godine bilo dirigovano sa vrha, a neki od tih ljudi i dalje se nalaze na vaznim pozicijama i danas. Ti ratni zlocini nisu bili izolovani", kaze se u izvestaju. "Tri talasa ubijanja pokazuju da egzekucije nisu bile rezultat slucajnog nasilja vladinih snaga vec pazljivo isplanirana i ostvarena operacija", navodi Hjuman rajts voc. "Bombe NATO ubile su oko 500 jugoslovenskih civila izmedju marta i juna 1999. godine, a NATO nije preduzeo adekvatne korake da svede na minimum taj broj", zakljucuje se u izvestaju. U izvestaju se kritikuje i upotreba kasetnih bombi. Hjuman rajts voc tereti i OVK za "ozbiljne zloupotrebe tokom 1998. godine i u toku borbi koje su dovele do NATO bombradovanja". Medju tim zloupotrebama su otmice i ubistva Srba i Albanaca koji su smatrani saradnicima drzave. "Elementi OVK su, takodje, odgovorni za napade na Srbe, Rome i drugo nealbansko stanovnistvo posle sukoba, kao i na albanske politicke protivnike. Hiljadu Srba i Roma ubijeno je ili nestalo od prestanka NATO bombardovanja 12. juna 1999", stoji u izvestaju, prenosi Srna.

Nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojsa Pavkovic je u nedelju, u izjavi FoNetu, tvrdnje organizacije za zastitu ljudskih prava "Hjuman rajts voc" o njegovoj umesanosti u zlocine nad kosovskim Albancima 1999. godine okarakterisao kao "idiotske izjave pojedinih iskompleksiranih licnosti". "To su sve raznorazne price i kalkulacije. Ne bih zeleo da komentarisem takve izjave pojedinih iskompleksiranih licnosti, koje misle da mogu neargumentovano da optuzuju. Mislim da uvek postoje argumenti i istina da se to demantuje i dokaze", rekao je Pavkovic odgovarajuci na pitanje o optuzbama "Hjuman rajts voc".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: