Ponedeljak, 20.05.2002.

19:00

"KATARZA" RADIJA B92

Izvor: B92

Default images
Za Sadika Pazarca, profesora knjizevnosti i novinara iz Bijeljine, rat u Bosni poceo je 1. aprila 1992. Pre 10 godina, svedoci Sadik Pazarac, u ovaj grad su usle specijalne jedinice pod komandom Zeljka Raznatovica Arkana i, u saradnji s lokalnim srpskim stanovnistvom, proterale 20.000 bijeljinskih muslimana. "Ljudi su nocu izvodjeni iz svojih kuca, u pizamama, tovareni na kamione, a onda su na Majevici izbacivani na minska polja da bi peske presli liniju razdvajanja do Tuzle", kaze Pazarac, koji je bio zrtva prvog talasa etnickog ciscenja u severoistocnoj Bosni. "Nije bilo slucajno da je Arkan 15 do 20 dana pre toga bio stacioniran blizu Bijeljine. Vodili su me kroz zgradu da im pokazujem koji su muslimanski stanovi, nisam mogao da budem heroj. Rekli su da im nije mesto ovde i da treba da se gube, da idu na jug", kaze Pazarac. On se nedavno vratio u svoj stan, iz kog ga je 1992. isterao njegov bivsi ucenik, po naredjenju Sadikovog komsije.

Navodeci u razgovoru za Radio B92 da se u Bijeljinu do sada vratilo izmedju 4.000 i 5.000 stanovnika, Pazarac je na Okruglom stolu o zloupotrebi religije u politicke svrhe, odrzanom tokom vikenda u Zivinicama kod Tuzle, rekao da mnogi, a u tome prednjaci svestenstvo, ne samo da snose krivicu za ratne zlocine u ovom gradu, vec i danas cine sve da se u Bijeljinu ne vrati poverenje izmedju Srba i muslimana.

"Prema mom iskustvu, upravo je svestenstvo radilo na etnickom ciscenju, rusenju verskih objekata. U centru Bijeljine su srusene muslimanske kuce i tu je podignut velik hram. Episkop Vasilije Kacavenda je napravio ogromnu gradjevinu i nikada nije polozio racun kako je to napravio. To je ogromno, 70x70 metara", kaze Pazarac.

Samo u BiH je tokom poslednjeg rata raseljeno oko 2,5 miliona ljudi, a sruseno je 1.000 dzamija, 400 katolickih, 50 pravoslavnih i 6 jevrejskih bogomolja, tvrdi Esad Bajtal, urednik sarajevske "Revije slobodne misli", koji je, sa Sadikom Pazarcem, Sacirom Filandrom, Snezanom Anic i Jezdimirom Milosevicem sagovornik u emisiji "Katarza" Radija B92 od 15:00 do 16:00.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: