"Ne možemo da poništimo odluku, Srbima ćemo dati vremena"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Priština ne može da poništi odluku o ukidanju dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

"Ne možemo da poništimo odluku. Nećemo imati nikakve kaznene mere, ne želimo nikoga da kaznimo", rekao je Kurti u Londonu za Blumberg i dodao da će Srbima biti dato vremena da se "prilagode novoj odluci".

Kurti je rekao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke i istakao da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta evro.

Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.

SAD i EU zatražili su ranije da primena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

U četvrtak je, na zahtev Srbije, održana vanredna sednica SB UN o KiM, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na KiM i naglasio da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu