Upozorenje generala: Nemačka će morati da se spremi; Rusi će izvršiti invaziju?

Karsten Breuer, najviši oficir nemačke vojske, rekao je nemačkim medijima u subotu da se plaši da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Nemačke i započne rat.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/GAILAN HAJI
EPA-EFE/GAILAN HAJI

Prošle su skoro dve godine otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Tokom proteklih nekoliko nedelja, ruske trupe su pokrenule veliku ofanzivu usmerenu na Avdijevku, grad u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka koji Moskva takođe smatra svojom teritorijom.

To je usledilo posle velike ukrajinske kontraofanzive tokom leta i jeseni. Kijev je povratio deo teritorije, ali nije uspeo u svom širem cilju da se probije do Crnog mora, presekavši ruski kopneni most ka Krimu, koji je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao 2014, podseća Njuzvik.

Nemačka je bila snažan saveznik Ukrajine u ratu sa Rusijom. Ministarstvo odbrane zemlje objavilo je u oktobru novi paket podrške Kijevu koji vredi oko 1,1 milijardu dolara za oružje, vozila i protivvazdušnu odbranu.

Breur sada smatra da će Nemačka morati da se navikne na mogućnost “da će jednog dana možda morati da vodi odbrambeni rat“.

Međutim, Breuer je priznao da nemačka vojska ima nedostatke kada je u pitanju nacionalna i saveznička odbrana nakon što se godinama fokusirala na upravljanje međunarodnim krizama.

“Sada vidimo Bundesver (oružane snage Nemačke) koje još nisu dovoljno opremljene za to“, rekao je on za Frankfurte algemajne cajtung, dodajući da postoje “strukture koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu