Evo odakle stižu dojave o bombama u školama

Povodom niza lažnih dojava o bombama u školama, ministarka prosvete izjavila da će policija "učiniti sve" da dođe do onih koji stoje iza toga.

Izvor: Blic
Podeli
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ Ilustracija
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ Ilustracija

I jutros su širom Beograda osnovnim i srednjim školama stizale dojave o postavljenim bombama, Policija je na tim lokacijama izvršila provere. Deca i zaposleni su evakuisani iz škola, i dok jedni čekaju da se vrate na nastavu, pojedine škole su roditeljima poslale obaveštenje da dođu po decu.

Iako se do sada svaki put ispostavilo da su dojave bile lažne, kontradiverzioni tim svaki put izlazi na teren i policija ima tačno određen redosled radnji i specifičan način provere koju primenjuje u zavisnosti od uzrasta dece.

Kako nezvanično saznaje Blic, dojave su sigurno iz inostranstva, jer se taj trend proširio i na međunarodnom nivou, pa tako dojave o bombama stižu i u Makedoniji, Francuskoj, Belgiji, Litvaniji, Estoniji i Letoniji...

Stručnjaci smatraju da se sigurno radi o zloupotrebi prava čiji je cilj da se izazove strah i opšta pometnja u društvu.

Policija i pravosudne institucije Srbije nedavno su izjavile da postoji napredak u istrazi o lažnim dojavama o bombama u školama, zahvaljujući razmeni sa evropskim mehanizmima za brzu policijsku i krivičnopravnu saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i Tužilaštvo za organizovani kriminal u zajedničkom saopštenju naveli su da su "preduzeli niz policijskih i tužilačkih radnji" u Srbiji, ali i putem mehanizama Evropske unije za brzu policijsku i krivičnopravnu saradnju Evropol (Europol) i Evrodžast (Eurojust).

"Saznanja i dokazi koji su tim prilikama razmenjeni, analizirani i utvrđeni su izuzetno tehnički složeni, ali su omogućili napredak u vođenju istrage", naveli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu