Sve je bliži: Ciklon ojačao do uragana 4. kategorije

Tropski ciklon Džasper ojačao je danas do uragana četvrte kategorije i približava se severnoj obali Australije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Vikks
Shutterstock/Vikks

Istovremeno su milioni ljudi u drugom delovima te zemlje pogođeni toplotnim talasom koji će, prema prognozama, trajati i tokom vikenda.

Džasper je dostigao brzinu od 220 kilometara na sat i nije isključeno da će dostići jačinu pete kategorije, saopštio je australijski meteorološki biro.

Džasper je tropski ciklon četvrte kategorije koji se najranije tokom godine formirao u Koralnom moru od 1900. godine, kada su počeli da se vode podaci, javio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na podatke Nacionalnog centra za uragane.

Oluja, koja se nalazi oko 1.200 kilometara severoistočno od Kvinslenda i kreće se na jug brzinom od devet kilometara na sat, mogla bi, maksimalnom brzinom od 140 kilometara na sat, do utorka ujutru pogoditi obalu u blizini Kernsa, grada od 250.000 stanovnika.

Meteorolozi, međutim, kažu da bi se projektovana putanja mogla promeniti.

U međuvremenu, upozorenja za velike vrućine su na snazi u nekoliko australijskih država i teritorija, uključujući Novi Južni Vels, gde živi više od osam miliona ljudi.

Očekuje se da će temperature u glavnom gradu Novog Južnog Velsa, Sidneju, dostići 40 stepeni Celzijusovih u subotu, uz jake vetrove.

Pojedine škole u ​​Sidneju su zatvorene, a u pojedinim delovima Novog Južnog Velsa na snazi je potpuna zabrana paljenja vatre na otvorenom, zbog povećanog rizika od požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu