"2030. je ok, ali zašto ne sutra?"

"U redu je 2030. godina, ali zašto to ne bi bilo sutra", rekao je mađarski minister spoljnih poslova na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/JULIEN WARNAND
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Peter Sijarto je tako aludiraoi na izjavu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji je u ponedeljak rekao da EU i zemlje kandidati moraju biti spremne za proširenje do te godine.

Ključno je da Evropska unija bude "snažnija i veća", odnosno, da što je više moguće ubrza proces proširenja, kao i da je područje Zapadnog Balkana ključno područje za tranzit energenata, što je dodatan razlog za proširenje, istakao je on.

Sijarto je ocenio i da bi snažnija ekonomska saradnja sa Kinom pomogla Evropskoj uniji koja je proteklih godina zbog svojih odluka izgubila na snazi.

On je na panelu na Bledskom strateškom forumu ocenio da je Evropska unija "u lošem stanju" na globalnom nivou jer je zbog svojih odluka značajno izgubila na snazi, posebno na tri velika područja - bezbednosti, ekonomskoj snazi i energetici.

Sijarto je ukazao i na to da kod globalnih, udaljenijih sukoba EU uvek poziva dve strane da sednu za sto i postignu mirno rešenje, ali da u slučaju ruske agresije na Ukrajinu to ne čini.

"Kad govorite o potrebni brzog primirja i prekida vatre odmah vam se sudi i stigmatiziraju vas kao ruskog špijuna, propagandistu Kremlja i Putinovog prijatelja", istakao je Sijarto.

On je, kada je reč o ekonomiji, istakao da je EU 2010. imala 22 odsto udela u svetskom BDP-u u odnosu na kineskih devet, ali da su danas i ta zemlja i EU na 18 odsto.

Sijarto smatra da EU nije pronašla "pravi način" za odnos sa kineskom rastućom ekonomijom i da je to loše za evropsku ekonomiju.

"Snažnija saradnja s Kinom je nešto što bi pomoglo rastu evropske ekonomije", smatra mađarski ministar. Ističe da se po pitanju energetike Evropljani previše vode ideologijom, a premalo fizičko-infrastrukturnim aspektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu