"Iscrpljeni su. Iskoristićemo priliku"

Ukrajina je saopštila da računa da će "vrlo brzo iskoristiti" ruski zamor u Bahmutu, centru borbi na istoku zemlje.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos
Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

"Agresor želi da zauzme Bahmut po svaku cenu, uprkos gubicima u ljudstvu i opremi“, rekao je u Telegramu komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski.

Ruske trupe koje su masovno mobilisane u Bahmutu i ​​oko njega "gube značajnu snagu i iscrpljuju se“, dodao je on.

"Iskoristićemo ovu priliku veoma brzo, kao što smo to činili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupjanska“, rekao je on, navodeći prethodne ukrajinske vojne pobede.

General Sirski je još jednom pohvalio "nadljudsku hrabrost” ukrajinske vojske pred ruskom invazijom.

On je to rekao dan nakon druge posete predsednika Volodimira Zelenskog za tri meseca ovoj oblasti intenzivnih borbi, gde se pojavio "na prvoj liniji fronta“ zajedno sa ukrajinskim vojnicima.

Ruska vojska, sa paravojnom grupom Vagner, sada okružuje Bahmut sa severa, istoka i juga, što otežava snabdevanje ukrajinskih vojnika. Ali pružaju otpor, po cenu velikih gubitaka i na ukrajinskoj strani.

Iako stručnjaci osporavaju strateški značaj samog grada Bahmuta, Moskva bi želela da proglasi vojnu pobedu, posle nekoliko neuspeha prošlog leta i jeseni, zbog kojih je predsednik Rusije Vladimir Putin mobilisao nekoliko stotina hiljada rezervista, odnosno civila, a zatim imenovao novog komandanta zaduženog za operacije u Ukrajini. Bahmut, koji je pre rata imao 70.000 stanovnika, danas je potpuno uništen grad i gotovo potpuno napušten od civilnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu