Veliki intervju Olene Zelenske: "Rat će ojačati Ukrajince. Tražila sam oružje, da, to je bila prilika"

Kijev -- Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u novom intervjuu za Bi-Bi-Si rekla je da će Ukrajina izdržati predstojeću zimu uprkos hladnoći i nestancima struje

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zelenska je poručila da će Ukrajina nastaviti da se bori u, kako ona opisuje, "svetonazorskom ratu, jer – bez pobede može biti nema mira".

U velikom intervjuu za Bi-Bi-Si, Zelenska je rekla da su "Ukrajinci spremni da podnesu ovo".

"Imali smo toliko strašnih izazova, videli toliko žrtava, toliko razaranja, da nestanci struje nisu najgora stvar koja nam se može desiti", rekla je Zelenska, podsećajući na nedavno istraživanje u kojem je 90 odsto Ukrajinaca reklo da je spremno da žive bez energije dve do tri godine ako vide perspektivu ulaska u Evropsku uniju.

"Znate, lako je trčati maraton kada znate koliko ima kilometara", kaže Zelenska.

Međutim, u ovom slučaju Ukrajinci ne znaju udaljenost koju moraju da pretrče.

"Ponekad može biti veoma teško, ali postoje neke nove emocije koje nam pomažu da izdržimo", kaže ona.

"Svi Ukrajinci će postati jači zbog ovog rata", stoički predviđa prva dama Ukrajine, piše Bi-Bi-Si.

U intervjuu koji je trajao skoro sat vremena, Zelenska nije želela da kaže kada je porodica Zelenska poslednji put zajedno večerala.

"To se ovih dana dešava veoma retko, veoma retko", kaže ona.

"Živim odvojeno sa decom, a muž živi na poslu", objašnjava Zelenska.

"Najviše nam nedostaju jednostavne stvari – sedenje, ne gledanje na sat, koliko hoćemo."

"Bez pobede neće biti mira"

Zelenska je oprezna kada odgovara na pitanja o završetku rata.

"Svima je jasno da bez pobede nema mira. Bio bi to lažni mir i ne bi dugo trajao", kaže ona, a zatim odgovara na pitanje šta za nju znači pobeda.

"Povratak normalnom životu... Ponekad se čini da smo sve stavili na pauzu", bez oklevanja odgovara prva dama Ukrajine.

To bi značilo i drugačiji život sa suprugom, nastavlja novinarka Bi-Bi-Sija.

"Mi nismo samo supružnici. Mogu sa sigurnošću da kažem da smo najbolji prijatelji", dodaje Zelenska.

Životi ukrajinskog predsednika i prve dame odavno su isprepleteni. Počelo je srednjoškolskom ljubavlju, nastavili su da rade zajedno na komediji iu TV studiju. On je bio komičar, a ona, iza scene, scenarista. Kada se pre tri godine kandidovao za predsednika, jasno je dala do znanja da to nije život kakav ona želi. Ali ovaj rat ju je gurnuo u centar pažnje na globalnoj sceni.

Nakon što su ruske rakete počele da padaju na Kijev u ranim jutarnjim satima 24. februara, Olena Zelenska je provela mesecima skrivajući se na tajnim lokacijama sa svojom decom. U javnosti se pojavila 8. maja, na Dan majki u Ukrajini i mnogim drugim zemljama, kada se pridružila prvoj dami SAD Džil Bajden u skloništu za izbeglice u relativno bezbednom gradu Lavovu u zapadnoj Ukrajini.

Sada je stalno u javnosti, pojavljuje se u govorima na Zoom-u, ili ponekad lično, sa svojom elegantno oblikovanom kosom i klasičnim košuljama ili jaknama, piše Bi-Bi-Si.

Da li je preterala kada je od Amerikanaca tražila oružje u Kongresu?

Kada je američki Kongres u julu dva puta aplaudirao ukrajinskom lideru, predsednik Zelenski nije bio za govornicom. Nije putovao otkako je Rusija započela invaziju. Bila je to Olena Zelenska, njegova supruga.

A prva strana dama koja je dobila privilegiju da se obrati američkom zakonodavstvu nikada nije volela da govori u javnosti.

"Bila sam uplašena", priznaje ona.

"Ali razumela sam ovu misiju, nemoguće je bilo propustiti priliku", kratko je dodala. Ona je, kao i uvek, istakla duboku patnju ukrajinske dece, osudivši ono što je nazvala ruskim "Igarama gladi".

Zatim je otišla mnogo dalje, tražeći od američkog Kongresa, usred Kongresa, da pošalje oružje Ukrajini. Da li je prva dama, bez zvaničnih ovlašćenja, prešla granicu?, pita izveštač Bi-Bi-Sija.

"To nije bila politika. To je ono što sam imala da kažem", kaže Zelenska.

"Tražila sam oružje, ne da bih napala, već da sprečim da naša deca budu ubijena u svojim domovima", dodaje ona.

"Ne možemo izdati one koji su na okupiranim teritorijama"

Olena Zelenska je uverena da se ukrajinsko društvo menjalo i pre početka rata, a da se ta promena sada ubrzava.

"Kuhinja, deca, crkva – ovo više nije za naše društvo. Žena koja je ovo preživela neće učiniti ni korak nazad."

Njena novoosnovana Fondacija Olena Zelenska bavi se najtežim izazovima, uključujući mentalno zdravlje i nasilje u porodici. Koliko rat može da očvrsne pojedince, toliko ih može i razdvojiti.

Odražavajući sve snažniji stav javnosti kako optužbe i dokazi o ruskim ratnim zločinima nastavljaju da se pojavljuju, dok su čitavi gradovi i naselja sravnjeni sa zemljom, ona insistira: "Ne možemo izdati one koji su sada na okupiranim teritorijama. Ne možemo ostaviti ljude da čekaju za oslobođenje".

Ona žuri da doda: "Ovo nije politički stav predsednika ili vlade. Ovo je stav Ukrajinaca".

Novinarka Bi-Bi-Sija kaže da je njeno prvo pitanje Zelenskoj u ovom intervjuu bilo "Kako si?" a da je prva dama Ukrajine odgovorila da je za sve Ukrajince njihov odgovor: "Držimo se". Ali koliko dugo? Ovo je pitanje na koje niko ne može da odgovori, zaključio je novinar Bi-Bi-Sija u ovom dugačkom intervjuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu